Bursa'da 5 yıldızlı at oteli

Bursa'da 5 yıldızlı at oteli

Bursa-Balıkesir yolundan geçiyorsanız, çevrenize dikkatli bakın. Devasa bir yeşil alan üzerinde koşan İngiliz atları takılacak gözünüze...Yetişkinleri salına salına yürüyüp çimlerin tadına bakarken, gençleri sürekli bir koşturmaca, oyun peşindedir. Hele yavruları... Sürekli annelerinin dizinin dibindedirler. Eğer karayoluyla seyahat ediyorsanız, bu güzellikleri dakikalarca hayranlıkla seyredersiniz. Zira tesis uçsuz bucaksız bir arazi üzerine kurulu... Meraklılarının çok iyi bildiği Karacabey Pansiyon Harası'ndan söz ediyoruz...

Burası 5 yıldızlı at oteli... Yarış atlarının bakımevi ve aşk yuvası da diyebiliriz. Türkiye Jokey Kulübü'nün sahip olduğu, sadece İngiliz yarış atlarının çiftleşme ve yetiştirme işlemlerinin yapıldığı özel bir tesis. Adı üzerinde: 'Pansiyonlu hara'. Yani, at sahipleri kısraklarını 'her şey dahil' aylık 2 bin TL vererek buraya bırakıyor. Bunun karşılığında kısraklarının bakımı üstleniliyor ve şampiyon aygırlarla çiftleştiriliyor.

 El üstünde tutulan aygır: Lion Heart

Yaklaşık 5 bin dekar araziye konuşlandırılan hara o kadar büyük ki, karayoluna cephesi tam 6 kilometre. Arazinin çevresi ise 18 kilometre uzunluğunda. 1 Mart 2001'de açılan bu devasa harada 7'si veteriner, 7'si tekniker olmak üzere toplam 97 personel görev yapıyor. Halen bin civarında atın bulunduğu tesiste 15 adet tavla (at beslenen yer), 840 ahır, 16 ahırdan oluşan aygır tavlası, 8 ahırdan oluşan hastane ahırları, 10 ahırdan oluşan karantina tavlası ve binlerce ton yemin depolandığı silolar yer alıyor.

Malum, yarış atları çok değerli hayvanlar olduğu için hepsine büyük özenle bakılıyor. Atların konakladığı tavlalar pırıl pırıl. 7 gün 24 saat veteriner kontrolündeki tavlalarda neredeyse hiç koku almıyorsunuz. Atların yemleri veterinerler tarafından özel olarak hazırlanıyor. Yulaf, arpa, yonca, soya karışımı yemlerin içeriği atların yaşına göre belirleniyor.

Hürriyet'in haberine göre her yıl 2 bine yakın atın giriş-çıkış yaptığı Karacabey Harası'nın bölge ekonomisine katkısı da müthiş... Personel maaşı, atların bakım masrafları, yem, ulaşım ücretleri toplandığında oldukça büyük bir rakama ulaşılıyor.

Bu devasa tesisin en değerli sakinleri ise tahmin edileceği üzere aygırlar. 3'ü TJK'ya, 13'ü şahıslara ait toplam 16 aygırın en değerlilerinden biri de Lion Heart. TJK'ya ait olan bu aygır diğer meslektaşları gibi el üzerinde tutuluyor.

Yılda 90'a yakın kısrakla çiftleşiyor

2010'da TJK tarafından ABD'den satın alınan ve bugün 19 yaşında olan Lion Heart, gelmiş geçmiş en başarılı aygırlar arasında. Lion Heart'ın çiftleştiği kısraklardan dünyaya gelen yüzlerce at, sahiplerine toplamda milyonlarca dolar kazandırdı. Bu değerli aygırın her aşım (çiftleşme) bedeli 18 bin 500 TL. Kısrak sahiplerinin bu parayı gözden çıkarması da yetmiyor çünkü Lion Heart'a talep çok. Onunlu çiftleştirilmek istenen kısraklar önce detaylı bir sağlık kontrolünden geçiriliyor. İlk önce başvuran kısraklar yarış kariyerlerine göre tercihli aşım hakkı kazanıyor. Ardından da  at sahipleri arasında kalan sıfat (aşım) adedi için kura çekiliyor.

Yılda ortalama 90'a yakın kısrakla çiftleşen Lion Heart'ın TJK'ya kazandırdığı para, canlı doğumlarla birlikte 1.5 milyon lirayı aşıyor. Yani bazı atlar koşmadan da,baht kazandırıyor!

Lion Heart'ın yavrularının kazandırdığı para 46 milyon 654 bin TL.