Bursa'da acil ilaçlar drone ile taşınacak!

Bursa'da acil ilaçlar drone ile taşınacak!

Eskişehir Atayurt Okulu 11'inci sınıfta eğitim hayatlarına devam eden Uğur Temizson ve Mehmet Arda Deniz, geliştirdikleri yerli hava aracı ile ilaç taşımayı planlıyor. Öğrencilerin, geliştirdikleri bu proje, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının Bursa bölgesi ayağında fizik dalında birinci oldu.

Uğur Temizsoy, projenin nasıl oluştuğunu anlattı. Şehirlerde acil ilaçların motorlu kurye ile uzun zamanda ve maliyetli bir şekilde alıcıya ulaştığını söyleyen Uğur Temizsoy, "Ancak tasarladığımız bu droneda GPS sistemi var. Bu sayede biz sadece başlatma komutu veriyoruz. İlaçla birlikte yerden havalanan drone belirlenen koordinata gidiyor ve bir buçuk metre yükseklikten ilacı bırakıp tekrar geri dönüyor" dedi.

Projede motorlu kuryenin 20 dakikada ulaştığı yere bu cihazın 5 ila 7 dakika arasında vardığını dile getiren Temizsoy, "Drone şarjlı pillerle çalıştığı için maliyeti de asgariye indirmiş oluyoruz" diye konuştu.
Bu yarışmada birinci olmayı beklediklerini belirten Temizsoy, kendi dallarında 15 projenin olduğunu ve hepsinin birbirinden güzel olduğunu söyledi. 


Proje ortağı Mehmet Arda Deniz ise, "Yarışmada ilk önce adımız okunmadığı için üzüldük. Daha sonra adımızı duyunca heyecanla birbirimize sarıldık. Bu duyguları bize yaşatan TÜBİTAK'a teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.