Bursa'da aile içi şiddete "dur" diyen merkez

Bursa'da  aile içi şiddete "dur" diyen merkez

Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya kazandırdığı en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Aile Rehberlik Merkezi, başta aile içi iletişim, şiddetin önlenmesi ve kişinin kanuni hakları konusunda vatandaşlara yol gösterici olarak hizmet veriyor. Merkezden bugüne kadar 370 kadın, 40 erkek, 153 çocuk olmak üzere toplam 563 kişi faydalanırken, müracaat eden vatandaşlarla 660 seans bire bir psikolojik görüşme yapıldı. Ayrıca, 3 çifte de 13 kez aile danışmanlık hizmeti verildi.

Emek Zekai Gümüşdiş Mahallesi’nde geçen yıl hizmete açılan Aile Rehberlik Merkezi verileri, yardım isteyen ailelerin tamamına yakınının öfke kontrolü konusunda psikolojik destek aldığını gösteriyor. Her yaştan insanın başvurabildiği merkezden en fazla faydalananlar ise kadınlar. Genellikle (uyku sorunu, kendini sürekli yorgun hissetme, panik atak vs.) gibi somatik bozukluk şikayetiyle merkeze müracaat eden kadınlarda, eş ya da kayınvalide tarafından kendisine yönelik uygulanan aile içi psikolojik ya da fiziksel şiddet dikkat çekiyor. Kadınların tamamına yakınında geçmeyen baş ağrısı ve mide ağrısı sıkça rastlanılan şikayet konularının başında geliyor.

YÜZDE 80’İ KADIN

Aile Rehberlik Merkezinde görevli Psikolog Melike Oruç, “Başvuran aileler genellikle öfke kontrolü ile ilgili yardım istiyor. Gelenlerin yüzde 80’i kayınvalide ve eşten şiddet gören kadınlardan oluşuyor. Aile rehberlik merkezine gelen şiddet mağduru kadınlardan bazıları, yaşadıklarının aile içi şiddet olduğunun farkında bile değil. Erkekler ise, yaptıklarını şiddet olarak görmüyor. Yapılan görüşmeler sonunda gerek kendi yaşadıklarının, gerekse karşı tarafa, genelde çocuklarına uyguladıklarının şiddet olduğu konusunda farkındalık yaratılıyor. Kendilerinden, karşı karşıya oldukları ya da uyguladıkları şiddet ve yöntemler konusunda davranış değişikliğine gidilmesi isteniyor. Alternatif davranış şekilleri konusunda bilgilendiriliyorlar” dedi.
Aile Rehberlik Merkezi’ne, şiddet mağduru aile ve çocukların dışında, ergenlerinde yardım için başvurduğunu söyleyen Oruç, “Ergenlerin genel şikayeti ise sosyal fobi. Ergenlik sebebiyle zaman zaman kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını belirterek, bizden yardım istiyorlar. Bunun dışında, az da olsa mesleki bilgilendirme ve yönlendirme konusunda yardım isteyenlerde oluyor” diye konuştu.

Ailelerin, okul öncesi dönemi çocuklarıyla ilgili olarak da kendilerine başvurduğunu ifade eden Oruç, “Çocuklarla ilgili genel şikayet konuları dikkat eksikliği hiperaktivite. Saldırgan davranışlar ve okula intibak problemleri ile ilgili aileler merkezden yardım istiyor. Yapılan kontrollerde, çocuklarda karşılaşılan bu meselelerin başlıca nedenleri ise evde yaşanan aile içi psikolojik ve fiziki şiddet olarak karşımıza çıkıyor”