Bursa'da camide belgeli nikah

Bursa'da camide belgeli nikah

Davet edildiği nikah dairesinde de resmi nikahın ardından dini nikah kıyan ve çiftlere kendisinin hazırladığı 'dini nikah belgesi' de veren imam Basrık, bu konuda düzenleme yapılarak camilerde imamlara da nikah kıyma yetkisi verilmesini istedi. Osmangazi Müftüsü Cahit Çetin ise, konudan bilgileri olmadığını belirterek, "Resmi nikah sonrası camilerde dini nikah kıyılmasının hiçbir sakıncası yoktur" dedi.

Bedir Camii imamı Mustafa Basrık, yaptığı uygulamanın Türkiye'de bir 'çığır açmasını' arzuladığını söyledi. Camide dini nikah kıyılmasının sünnet olduğunu kaydeden Mustafa Basrık, "Peygamberimizin işlem tarihinden uygulana gelen, yapıla gelen amellerden, güzelliklerdendir bu. Yani dinin saklı gizli hiçbir şey yoktur. Dinimiz çok şeffaf, çok net, evet. Nikahta da böyledir. Bugüne kadar 4 duvar arasında kimse duymasın kimse görmesin gibi bir anlayışla icra ettik" dedi.

"BİR KİŞİNİN AMİN DEMESİ BAŞKA, BİN KİŞİNİN BAŞKA"


Hazreti Muhammed'in "Nikahı yayınız, ilan ediniz" dediğini hatırlatan imam Mustafa Basrık, bundan yola çıkarak camilerde dini nikah yapılmasını doğru bulduklarını, zaten talep olduğunu anlattı. İmim Basrık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne kadar çok kişi toplumun umuma açık yerde, toplumun gördüğü yerde ne kadar çok kişi evlenen gençlere dua eder 'amin' derse, bir kişinin 'amin' demesi dua etmesi başkadır, bin kişinin 'amin' demesi dua etmesi başkadır. Öyleyse nikahta da iki gencin mutluluğu için yapılan duada, nikahta toplumda ne kadar çok katılım veya davetlilerin huzurunda olursa, o kadar daha makul ve makbul olur."

Uygulamadan halkın çok memnun olduğunu da ifade ederek, "Hatta telefonu alıyorum yeni evlenecek çiftler, ibadet saatleri dışında camide bunları icra etmeye çalışıyoruz" dedi.

Salonlarda da dini nikah kıyılmasını arzuladığını kaydeden Basrık, "Bunun uygulamasını da yaptık nikah salonunda. Misafirlerin, davetlilerin huzurunda. Burada da çok güzel oldu, güzel tepkiler alıyoruz. İnşallah, bu çığır açılır. Her din görevlisi arkadaşımız her camide bunları yapmaya gayret göstermelidir" diye konuştu.

RESMİ BELGE DEĞİL, HATIRA"

Nikah kıydığı çiftlere kendisinin hazırladığı ve üzerinde 'Dini Nikah Belgesi' ibaresi ile İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya mala olan 'mehir' miktarının da yazılı olduğu belge veren imam Mustafa Basrık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar ya bir davetiyenin arkasına yazıyorduk kimler evlendiğini, ya da bir rastgele bir kağıda. Hani bir helvacı kağıdı demiyim de ama eşlerin, çiftlerin ömür boyu saklayacakları, vitrinine koyabilecekleri hatıra olacak tasarımı yapılmış bir belge de ortaya çıktı. Ama bu hiçbir zaman resmi bir belge değildir. Altına not da düşülüyor zaten, 'resmi bir belge değildir. Ama sizin için güzel bir hatıradır 'diye . Böyle bir belge de veriyoruz. Resmi nikahlardan sonra evlilik cüzdanları da zaten ellerinde oluyor. Resmi nikahlardan sonra dini nikahın icrasını yapıyoruz."

"EVLİLİK BİR İBADETTİR"

Sadece kendisinin yapması halinde bunun ardı arkasının kesilmeyeceğini kaydeden Basrık, "Cevap veremeyiz zaten. Talep çok fazla. Hısım akrabanıza her iki taraftan da davet edin. Camiye öyle gelin diyoruz. Öyle yapıyorlar. Yani sadece evlenecek gençlerin çiftlerin kendilerinin yanı sıra hısım akrabasının da bu güzelliği tatmasını arzuluyoruz. Zaten amaç bu. Yani toplum bu falanın oğlu ile falanın kızı evlendi diye onaylaması lazım. Evlilik bir ibadettir. Nikahta toplumları milletleri ümmetleri bir araya getiren ailedir. Aileyi meydana getiren nikahtır. Öyleyse nikahın güzel ibadetin temeli camide atılmalıdır. Zaten İslam tarihinde de böyle olmuştur" dedi.

"CAMİLERDE NİKAH ODALARI YAPILMALI"


Camilerin müştemilatına nikah odaları yapılmasını da isteyen imam Basrık, dini nikahın resmiyet kazanması gerektiğini savunarak şöyle dedi:
"Benim tavsiyem o şekilde projelerle camiler yapılması lazım. Camilerin altyapıları da buna uygun hale getirilse daha rahat, daha güzel olacağını düşünüyorum. Esas hedef amaç şudur. Yani iki nikahtan ziyade tek nikah. Avrupa'ya baktığınızdaki uygulamalarda isteyen kilisede kıydırıyor ama resmi oluyor. İsteyen de belediye de kıydırıyor, o da resmi oluyor. Bizler devletin memuruyuz. Milletimiz, devletimiz, idaremiz bize güvenmiş, memuriyet hakkı vermiş, ve imam hatip olmuşuz mademki bizim kıydığımız dini nikahların da esas hedef ve amaç bununda resmiyet olarak kabul edilmesini arzuluyoruz doğrusu."

OSMANGAZİ MÜFTÜSÜ: BİLGİMİZ YOK


Osmangazi Müftüsü Cahit Çetin, Mustafa Basrık'ın camide dini nikah kıyılması konusunda bilgileri olmadığını belirterek, "Resmi nikah sonrası camilerde dini nikah kıyılmasının hiçbir sakıncası yoktur" diye konuştu.