Bursa'da dolu darbesi! Zarar büyük!

Bursa'da dolu darbesi! Zarar büyük!

Geçtiğimiz hafta yaşanan dolu ve aşırı yağıştan dolayı İnegöl’e bağlı Dömez, Akbaşlar ve Çerkez Fındıklı Mahalleleri zarar görmüştü. Önceki gün yağan sağanak yağış ve doludan ötürü ise Kayapınar, Turgutalp ve Kulaca Mahallerindeki ayçiçeği, elma, armut ve erik ağaçları zarar gördü. Bir hafta arayla yaşanan iki olayda toplam 9 bin dönümlük ekili alanlar zarar görmüş oldu.

Meyve ağaçları zarar gördü
Dolu ve aşırı yağıştan İnegöl’de her yıl çiftçilerin zarar gördüğünü belirten İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman, “Geçmiş yıllarda bu sıkıntılar birçok kez yaşanmıştı. Biz de zarar görmüştük. Bu yıl da ayı sıkıntılar yaşandı. Yoğun şekilde dolu felaketleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Muhtar arkadaşlarımızın verdiği bilgilere göre son yağıştan 3 köyümüzde zarar oluştu. Geçen hafta Dömez, Akbaşlar ve Çerkez Fındıklı’da 4 bin dönüm arazi zarar görmüştü. Son yağışlarda da Kulaca Mahallesinde bin 200 dönüm, Turgutalp Mahallesinde bin 500 dönüm ve Kayapınar Mahallesinde de 2 bin dönüm arazi zarar gördü. Kulaca’da ayçiçeği, Turgutalp ve Kayapınar’da meyve ağaçlarında zararlar oluştu. Zarar tespitleri gerekli kurumlarca yapılacaktır. Biz konuyu gerekli yerlere taşıdık. Sigortalı olup da mahsulü zarar gören arkadaşlarımızın borçları ertelenecek ama sigortası olmayanların da borç ertelemesi yönünde talepleri olacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

"Yetkililerden yardım istiyoruz"
Turgutalp Mahallesi Muhtarı Ali Zengin ise, “Son yağan dolu yağışının ardından köy arazilerinin bir kısmı zarar gördü. Armut, elma ve erik başta olmak üzere meyve ağaçlarımız zarar gördü. Toplam bin 500 dönümlük alandaki ürünlerde zarar var. Bu zararın maddi boyutu ise yaklaşık 500 bin lira. Meyvelerin yanı sıra doludan ağaçlarda zarar gördü. Yanık hastalığı olmasından korkuyoruz. Meyve ağaçları sigortalı ama sigortası olmayan bahçeler de var. Yetkililerden bu konuda ilgi ve yardım istiyoruz. Banka borçlarının ertelenmesini bekliyoruz. Allah’tan gelene razıyız” diye konuştu.

2 milyon lira zarar
15 gün önce doludan dolayı 200 dönümlük alanda ürünlerin zarar gördüğünü ifade eden Kayapınar Mahallesi Muhtarı Levent Zengin, "Önceki gün yağan yağmur ve doluda 3 bin dönümlük ekili alanımızın yaklaşık 2 bin dönümü zarar gördü. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne giderek müracaatımızı yaptık. Zararımız büyük. Yaklaşık 2 milyon liraya yakın bir zarar oluştu. Yetkililerden bu konuda yardım ve destek bekliyoruz” diye konuştu.

"Aşırı yağmur verimi düşürecek"
Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim ise, “Geçtiğimiz gün yağan aşırı yağmur ayçiçeklerine zarar verdi. Bin 200 dönüm civarına ayçiçeği ekilen mahallemizde yağmur verimi yüzde 70-80 düşürdü. Dönümün de yaklaşık 250 kilogram aldığımız ayçiçeğinde yağan yağmurun ardından dönümünde ancak 70-80 kilogram alırız” şeklinde konuştu.