Bursa'da iş dünyasına özel seminer!

Bursa'da iş dünyasına özel seminer!

Birçok iş bağlantısını, tanıdıklarımız sayesinde kuruyoruz. Çevremiz bize yeni kapılar açıp, daha fazla insana ulaşmamızı sağlayabiliyor. BALKANTÜRKSİAD da bu anlamda, beraberindeki diğer paydaşlarıyla birlikte iş hayatı için çok önemli bir konu olan networkingi masaya yatırdı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinliğe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Levent Bilek, PERYÖN Güney Marmara Şubesi Başkanı Levent Özçengel, BUİKAD Başkanı İpek Yalçın, BHİD Başkan Yardımcısı Mustafa Sönmezay, Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı Erdem Kaya başta olmak üzere etkinliği düzenleyen STK’ların üyeleriyle birlikte iş dünyasının önemli temsilcileri de katıldı.

“BALNET projemizle networkümüzü geliştiriyoruz” 

Networking Akademi Kurucusu Ertuğrul Belen’in konuşmacı olduğu ve sonuç odaklı etkin iş ilişkilerini geliştirmek, iş dünyası başta olmak üzere birey ve kurumların hedeflerine yönelik iş ağı stratejilerini tasarlama içerikli gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını BALKANTÜRKSİAD Başkanı Levent Bilek yaptı. Günlük yaşamda iletişimin çok önemli olduğunu ifade eden Bilek, “Günlük yaşamımız içinde her gün pek çok tanıdığımız, hatta tanımadığımız kişilerle iletişim halindeyiz. Bütününe baktığımızda bunları bizim networkümüz olarak ifade edebiliriz. Bazılarıyla sürekli, bazıları ile zaman zaman, bazılarıyla da ilk kez olmak üzere iletişim kurmaktayız. Ama her durumda bir toplum içinde olmamız gereklidir” dedi.

BALKANTÜRKSİAD’ın vizyon projelerinden biri olan ve üyeler arasındaki networkü geliştirmek amacıyla hayata geçirilen BALNET projesiyle üyeleri arasında bir ağ yarattıklarını ifade eden Bilek sözlerini şöyle noktaladı: “Yaşamda hepimizin hayalleri, varmak istedikleri yerler vardır. İşte çevremiz yani networkümüz yolumuza kimlerle devam ettiğimiz veya hayallerimizi gerçekleştirdiğimizde yanımızda kimlerin olduğudur. Bir kişinin doğru şekilde kendini tanıtma süresi 60 saniyedir. İşte biz bu 60 saniyeyi en iyi şekilde değerlendirmeli ve farklı konularla harcamamalıyız. O yüzden bu gibi etkinlikler çok önemlidir. Bizler de networkün önemini bildiğimizden BALNET projemizle benzeri bir organizasyon gerçekleştiriyoruz.”

“Yerel kabiliyetler çok önemli” 

Seminerde BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da ‘Ekonomik Vizyon Sunumu’ gerçekleştirdi. Bir kentin coğrafyasında tutunabilmesi için doğal kaynaklar, kültürel ve tarihi miras ve yerel kabiliyetlerin çok önemli olduğunu belirten Burkay, bu özellikleri efektif kullanabilen kentlerin fark yarattığını ifade etti. Bursa’nın bölgesel potansiyelini her zaman ortaya koymayı başardığını söyleyen Burkay, “Herkes hayallerine sahip çıkmalı. Sadece hayal kurmak yetmez çok çalışmakta gerekiyor. Türkiye’nin üretimdeki ruhu Bursa’nın merkezinde olduğu Marmara Havzası. Bizler Bursa olarak bu ruha katkı koymalıyız. Biz BTSO olarak merkeze Bursa’yı koyduk.” diye konuştu.

“Önyargılarımızdan kurtulup olabildiğince zihnimizi açmak ve bunun için de dünyayla entegre olmak lazım” diyen Burkay sözlerini şöyle tamamladı: “Kendinizi nasıl tanımladığınız ve kendinizi nasıl sunduğunuz çok önemlidir. Sadece doğruları yapmanız yetmiyor, kendinizi doğru bir şekilde yansıtabilmeniz de gerekiyor. O sebeple bu programları önemsiyoruz. Bu programlar kentin iş dünyası kadar sosyo-kültürel yapısını da şekillendirme ve bilgi birikimini topluma aksettirme adına önemli.”

 Networking kartvizit alışverişi değildir” 

Konuşmaların ardından Networking Akademi Kurucusu Ertuğrul Belen tarafından “Networking: Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” paneline geçildi. 2 bölüm şeklinde gerçekleştirilen programın ilk bölümünde Belen, Networking Teorik Sunumu’nu yaptı. “Networking sadece kartvizit değiştirilmesi değildir” diyen Belen şunları söyledi: “İnsanlar, networkingi kartvizit değiştirmek olarak görürler. Gün sonunda ellerinde birçok kartvizit olur. Ama somut bir adım atamamış olurlar. Networking uzun soluklu bir süreçtir. Emek vermek, zaman harcamak gerekir. Kısa yoldan sonuç almak mümkün değildir. Acele ederseniz bu süreçte başarısız olursunuz. Eğer biz ilerlediğimiz yolda hedeflerimizi güçlü ilişkiler tasarlayarak sürdürebilirsek başarıya ulaşabiliriz.”

“Sosyal medya networking için ana arter değildir” 

Belen şöyle devam etti: “İki yabancı arasında gerçekleşen görüşmelerin yüzde 80’i 5. görüşmeden sonra ancak iş birliğine dönebiliyor. Ortak tanıdığın, telefon ya da maille tanıştırmasındaki iş birliği oranı yüzde 30. Ortak tanıdığın yüz yüze tanıştırmasındaki oran ise yüzde 60. O yüzden aktif olmak, aktif bir şekilde tanıştırılmak, sahada yüz yüze iletişim kurmak her zaman daha önemli. Çünkü ortak nokta tanıdık olduğunda güven artıyor. Güvenle birlikte hız ve verimlilik de artıyor. Doğum günlerini veya özel anları geçtim bayramlarda bile artık aramıyoruz kimseyi. Bunları sosyal medyada yapmamız çok yanlış. Sosyal ağları bu anlamda kullanmamalıyız. Sosyal ağ etkili kullanıldığında bir araçtır ama networking için ana arter değildir.”

Belen sözlerini şöyle noktaladı: “İletişim olmadan networking olamaz. Öncelikle şirket içinde tanışmalıyız, networkumuzu şirket içinde kurmalıyız. Şirketler aralarında networking toplantısı yapmalı. Son aylarda işle ilgili tanıştıkları kişileri birbirlerine tanıtmalılar. Bazen aynı kişilere ulaşıyoruz hatta birinin ulaşmaya çalıştığını diğeri çoktan ulaşmış olabiliyor.. Hedeflerimizi tanıştıklarımıza ya da tanışmak istediklerimize göre planlamalı ve gerçekleştirmeye çalışmalıyız. Türkiye’de ilk adımı hep karşıdan bekliyoruz. İletişimde önce önyargı ve engellerimiz var bu bizi etkili ve doğru iletişimden uzak tutuyor.”

Birinci bölümün ardından ikinci bölüm olan ‘Pratik Uyulama’ya geçildi. Belen tarafından yönetilen ve Speed Networking adı verilen bu bölümde; ‘Asansör Cümlesi’ ve ‘Kartvizit Pokeri’ yöntemleri uygulandı. Konuya uygun oluşturulan bir sandalye düzeniyle gerçekleşen uygulamada katılımcılar birbirlerine belli süreler ve kurallar dahilinde kendini anlattı. Oldukça eğlenceli ve faydalı geçen bu bölümde konuklar networking ile ilgili vizyonlarını ve bakış açılarını geliştirmelerinin yanında yeni iş bağlantıları kurma şansı da yakaladılar.

Etkinlik sonrası Ekonomi Vizyonu sunumu için panele katkı koyan BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a ve Networking Akademi Kurucusu Ertuğrul Belen’e teşekkür plaketi verildi.