Bursa'da kuyu suları artık devre dışı

Bursa'da kuyu suları artık devre dışı

Şehir içi içme suyu hatlarının yenilenmesiyle sudaki kayıp kaçak oranını yüzde 22 ile Avrupa ortalamasına indiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı Barajı’nda 1 Ağustos’ta başlayan bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını da tamamlama aşamasına getirdi. DSİ 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ve finansmanı da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan çalışma ile barajdan su alımının yapıldığı, 250 metre uzunluğundaki 2000 milimetre çaplı boru tamamen yenilendi. Ayrımdan sonra isale hattına giden 180 metre uzunluğundaki 1650 milimetre çaplı hat ile sistem üzerindeki 3 vana da yenilenmiş oldu. Çalışmalar sırasında kente su verilmesinin engellenmemesi amacıyla ikinci bir hat oluşturulurken, ana hatta olası bir arıza çıktığında, su ikinci hattan verilecek ve böylelikle su kesintisi yaşanmayacak.


Tarihi bir çalışma
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve BUSKİ Genel Müdür Vekili Güngör Gülenç ile birlikte Doğancı Barajı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. Tünel içinde yenilenen borunun barajdan su alımı yaptığı noktaya kadar yürüyen Başkan Aktaş, DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk’ten çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. DSİ Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle tarihi bir çalışma yapıldığını dile getiren Başkan Aktaş, “Burada 1983 yılında yapılmış bir hat var ve bu hat tekti. Yaklaşık 34 - 35 yıllık bir süreç. Bu hat yenilenirken, beraberinde ikinci bir hat devreye alındı. Daha önceden bu hatta arıza olduğunda bazı bölgelere saatlerce su verilemezdi. Artık böyle bir sorun yaşanmayacak. Bu çalışmalar esnasında takdir edersiniz ki kuyulardan takviye yapmak zorunda kaldık. Özellikle son zamanda su kalitesi noktasında biraz serzenişler oldu. Ancak yaptığımız analizlere göre kuyu suyu takviyesine rağmen içme suyunda önemli bir sorun yok. Çalışmalar 1 Ağustos’ta başlamıştı, 5,5 ay gibi bir sürede bitirildi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 15 Ocak itibariyle tamamen devreye alınacak. Olası arızada ve sıkıntıda diğer hat devreye girmiş olacak ki bu da bizim elimizi ciddi şekilde rahatlatacak. Burada tarihi bir çalışma yapıldı aslında. Bugün itibariyle kuyular devre dışı kalıyor. Birkaç gün içinde zaten su kendini hissettirecek. Hiçbir kuyu takviyesi olmaksınız baraj suyumuzu direkt arıtılarak halkımıza ulaştırmış olacağız” diye konuştu.


Ekonomik ömrü dolmuştu
DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk de barajdan su alımının yapıldığı metal aksamın ekonomik ömrünün 25 yıl olduğunu hatırlatarak, barajın ise 35 yıldır hizmet verdiğini kaydetti. Özelikle su alımı yapılan tıkaç betondan sonraki ‘tehlike vanası’ denilen kelebek vanayı açma kapamada zorlandıklarını ifade eden Çelenk, “Açıkçası korkuyorduk. Bunun değiştirilmesi en güzel çözümdü. 25 yıllık ömrü aştığı için korozyonu artık önlemez durumdaydı. BUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız istişarelerle bu hattın ve vanaların yenilenmesi kararlaştırıldı. Aynı anda şehre su da verebilmemiz için üst kotta ikinci bir su alma yapısı yapıldı. Şu anda bir yandan baypas hattından su veriliyor. Biz Aralık sonu hattı devreye almayı planlıyorduk ancak elde olmayan nedenlerle 15 günlük bir gecikme oldu. 15 Ocak itibariyle hattı devreye alarak halkımıza daha sağlıklı su vermiş olacağız” dedi.