Bursa'da ormandan gelen sanat

Bursa'da ormandan  gelen sanat

Uludağ eteklerindeki kayın ormanlarında, Orman İşletme Şefliğince belirlenen yaşı 100'ün üzerindeki ağaçlar kesiliyor.
İyileştirme ve gençleştirme çalışmaları kapsamında yürütülen ağaç kesme ve boylama işlemleri, operatörlük belgesi ve iş güvenliği belgesi bulunan ormancılar tarafından zorlu bir çalışmayla yapılıyor.

Yapılan damgalama ve numaralamaların ardından belirlenen boyutlarda kesilen tomruklar, traktörler yardımıyla ormanlık alandan çıkarılarak önce düz bir arazide istifleniyor, daha sonra Orman İşletme Şefliğinin deposuna taşınıyor. Burada sınıflarına göre ayrılan tomruklar, ihalelerle mobilyacılara ya da ilgili firmalara satılıyor.

Mobilyacılar da satın aldıkları tomrukları, kalitelerine göre ikiye ayırıyor. Kaliteli olan nemli tomruklar, kereste fabrikalarındaki fırınlarda kurutulup fabrikalarda doğrudan üretime dahil edilirken, düşük kaliteliler ise kaplama yapılmak üzere sunta fabrikalarına gönderiliyor. Sunta fabrikalarında tomruktan elde edilen küçük parçalar, makinelerle sıkıştırılarak mobilyanın üst, yan ve kapaklarında kullanılıyor.

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, yaptığı açıklamada, ormandan ağaç kesimlerinin, tamamen doğal bir sürecin sonucunda gerçekleştiğini söyledi.

Kesim işinin kesinlikle konusunda uzman kişilerce yürütüldüğünü vurgulayan Çolak, kesilen her ağacın, orman işletme görevlisi tarafından boylama ve numaralama işleminin yapıldığını anlattı.

Buradan şefliğin deposuna taşınan tomrukların "birinci sınıf, ikinci sınıf, tomruk, kağıtlık odun" şeklinde sınıflandırıldığını vurgulayan Çolak, bu orman ürünlerinin, ayda 2 ya da 3 kez gerçekleştirilen ihalelerle satıldığını aktardı.

Ağacın kesilip, depoya ulaşması ve ihaleyle satılmasının 15 günlük bir süreçte olduğunu ifade eden Çolak, şunları kaydetti:

"İhale günü belli şartları taşıyan müşterilerimiz, ihale salonuna gelirler ve açık artırmayla ihtiyaçları kadar ürünü alırlar. Müşterimiz parasını yatırdığı takdirde gelip depomuzdan nakliyesi ile istediği zaman alır ve piyasada mobilya sanayisine girer. Buradaki süreçte de kurutması yapıldıktan sonra işlenecek vaziyete gelir. Minimum bu süreç yine bir ayı bulur. Bundan sonra mobilya süreci başlamış oluyor. İnegöl Orman İşletme Müdürlüğünde kesilen kayınların ortalama yaşı 100 ve daha üzeridir."

- Fabrikada mobilyaya dönüşüm

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Yavuz Uğurdağ da mobilyacıların Uludağ etekleri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasından ağaç temin ettiğini söyledi.

Ormanda kesildikten sonra kendilerine ulaşan ağaçların, mobilya tesislerinde iki yöntemle işlendiğini anlatan Uğurdağ, şunları kaydetti:

"Ağaç ya kaplama amacıyla işlenir ya da koltukta, iskelette, bir mobilyanın bazı bölümlerinde doğrudan kullanılır. Sandalye üreticilerimiz genellikle kayın ağacını kullanır. Kaplama amacıyla da kayın ve meşe tercih edilir. Son dönemlerde kaplamada ceviz çok revaçta. Hızlı bir tüketimi var. Kereste halinde doğrudan fabrikalarda kullanılacak tomruğun ise önce nem oranının düşürülmesi gerekir. Fırınlarda yapılan bu süreç, her ağacın nemine göre değişir. Yani 15 gün, bir ay kurutmada kalan tomruklarımız olabiliyor. Nem oranı düşürüldükten sonra fabrikalara işlenmeye gönderilir. Bu süreç tomruğun nemine ve ağacın türüne göre farklı olur."

Kaplama ya da kereste ürünlerinin mobilya fabrikalarında titiz bir çalışmayla ürüne dönüştüğünü belirten Uğurdağ, "Ormandan ağacın kesilip sandalye, koltuk, dolap haline gelmesi ortalama iki ayı buluyor. Bu süreç oldukça zorlu geçebiliyor. Her aşamasında çalışanlar, özveriyle hareket ederek en iyiyi yapmak için çaba harcıyorlar" dedi.