Bursa'da polis 'sınav soruları çalındı' diyen genci uyuşturucudan dinledi

Bursa'da polis 'sınav soruları çalındı' diyen genci uyuşturucudan dinledi

Edinilen bilgiye göre, 2009 yılında bir dershaneye giden öğrenci, polislik sınavı öncesi soruların verildiğini ifade ederek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Daha sonra ifadesi alınan öğrenci, ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ iddiasıyla usulsüz şekilde dinlendi. 2009 yılında yapılan bu usulsüz dinleme iddiaları üzerine yapılan operasyonlarda dönemin KOM Şube Müdürü A.K., KOM Şube Müdür Yardımcısı İ.Y., 2009 yılındaki Narkotik Büro Amiri M.S., aynı yıl Narkotik Büro Amirliği'nde görev yapan polis memurları B.K., Ö.S., M.İ. ve H.K. gözaltına alındı. Şüpheliler, Fetullahçı Terör Örgütü kurma, yönetme, örgüte üye olma, iftira, kişiler arasındaki görüşmelerin dinlenmesi ve kayda alınması, resmi belgede sahtecilik ile görevi kötüye kullanma suçlarından sevk edildikleri adli mercilerce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başka dosyadan gözaltına alınan A.K., İ.Y., M.S., B.K., Ö.S. ve H.K. tutuklandı.

İş adamlarını, siyasileri, TSK ve MİT görevlilerini dinledikleri iddiası
Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen başka davadan dolayı tutuklu olan sanıkların her biri için 20’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor. Kendi aralarında resmi hiyerarşiye paralel hiyerarşik yapı oluşturdukları, gizlilik esasına azami riayet ettikleri iddia edilen polislerin, iş adamlarını, siyasileri, TSK ve MİT görevlilerini usulsüz şekilde dinlediği de iddianamede yer aldı.

“Bylock sistemi kullanmıyorum”
2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan dönemin KOM Şube Müdürü A.K., “21 Temmuz 2016 sabahı evimde uyurken kapı çaldı. Polis geldi ve gözaltına alındım. Ben o tarihte şube müdürüydüm. 180-200 kişi o dönem KOM’da çalışıyordu. Her gün önüme en az 100 tane evrak geliyordu. 13.09.209 tarihinde müşteki sınava girmiş. 16.09.2009 tarihinde ise şikayet dilekçesi vermiş. 18-19.09.2009 tarihlerinde de gazetelerde haber çıkmış. O aralarda bayram olduğu için gazetelerden haberi okumadım. 23.09.2009 tarihinde de ilk tutanak alınmış. Evrakları İ.Y. imzalamış. 30 Eylül tarihli talep yazısında ise benim imzam vardı. Dinlemenin sonlandırılması yazısında ise imzam yoktur. Şubenin içerisinde olanlar rutindir. Şube müdür yardımcısı benim yerine imza atabilir. Bylock sistemi kullanmıyorum” dedi.

“Suçsuz olduğunu anlayınca dinlemeyi sonlandırdık”
Dönemin KOM Şube Müdür Yardımcısı İ.Y. ise “Bursa’da bilinen 4-5 uyuşturucu mahallesi vardır. Biz ciddi biçimde çalışıyoruz. Gelen ihbarlar risk analizine tabi tutulur. Uyuşturucu satan kişiler bu suçtan kaydı olmayan kişilerden yararlanırlar. Onların evlerinde günlük kira karşılığında uyuşturucu saklarlar. Bazı torbacılar da şoförleri kullanır. E.K, uyuşturucudan sabıkası bulunmadığından risk analizinde şüpheli görülebilir. Daha sonra koruma tedbiri uygulanıyor. Şüpheli kişi hakkında bilgiye ulaşılır ya da ulaşılmaz. Narkotikte bu uygulama her zaman böyledir. E.K. olayında dinlemeyi sonuna kadar sürdürmedik. Suçsuz olduğunu anlayınca sonlandırdık. Uyuşturucu dışında başka bir dinleme yapmak akla, mantığa aykırıdır” diye konuştu.

“Alt terör örgütü yöneticisi değilim”
Terör örgütü üyesi olmadığını anlatan İ.Y., şunları söyledi:
“Alt terör örgütü yöneticisi değilim. Fetullah Gülen’i hiç görmedim. Kendisiyle bir irtibat sağlamadım. Amerika’ya da hiç gitmedim. Gülen’in 1 numaralı sanık olarak benim iddianamemde olmasını anlayamıyorum. Örgüt üyesi olsam başka eylemlerimin de olması gerekirdi. İsteseydim dinlemeyi istediğim kişiye yaptırırdım. Böyle bir yetkim vardı. Örgüt adına kimseden talimat almadım. Işık evlerinde de kalmadım. Sohbetlerine katılmadım.”
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.