Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Bursa

Bursa'da 'seçim' yoğunluğu

Bulgaristan genel seçimleri için oy kullanmak isteyen Bulgaristan Türkleri Bursa'daki okullara akın etti.

Yayınlanma:
Bursa'da 'seçim' yoğunluğu

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu’nun AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacak seçmenlere Kiril alfabesiyle taahhütname doldurması şartı getirmesi sandıklarda uzun kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Bal-Göç Genel Başkanı Yüksel Özkan, Bulgaristan’dan gelen sandık görevlilerin bodyguard gibi davrandıklarını belirterek, “Bu tür ayrımcı politikaları tasvip etmiyoruz. Dün sabah şok bir karar alarak dilekçelerin sandıkların bulunduğu odalarda doldurulması kararı aldılar. Bu kabul edilecek bir şey değil” dedi.

Bulgaristan’da yapılan genel seçimler için Bursa’da oy kullanmak isteyen çifte vatandaşlar sabahın erken saatlerinde okullarda kurulan sandıklara akın etti. Sandıkların kurulduğu İstanbul Bulgaristan Konsolosluğu Bursa Hizmet Ofisi, İnegöl Akhisar İlköğretim Okulu, Yıldırm Mümin Gençoğlu İlköğretim Okulu, Kestel Toplukonutlar İlköğretim Okulu, Yenibağlar Ali Hadi Türkay İlköğretim Okulu, Nilüfer Ali Durmaz İlköğretim Okulu, Nilüfer Nedim Öztan İlköğretim Okulu ve Demirtaş Gevher Sönmez İlköğretim Okulu’nda oy verme işlemleri saat 07.00’da başladı. Ancak Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu’nun AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacak seçmenlere Kiril alfabesiyle Deklaratsiya’yı (Taahhütname) doldurması şartı getirmesi oy kullanmaya gelen Bulgaristan Türkleri’ni şaşırttı. Bulgaristan’dan gelen sandık görevlileri ile oy kullanmak isteyen vatandaşlar arasında zaman zaman tartışmalar oldu. Sandık görevlileri, sandıklardan görüntü almak isteyen basın mensuplarından Bulgaristan’dan hükümeti tarafından akredite edilmeleri gerektiğini belirterek içeri almadı ve oy kullanılan sınıfın kapısı kapattı. Oy kullanmak için sınıfın kapısında bekleyen Bulgaristan Türkleri de Türk basın mensuplarını içeriye almayan görevliler ile tartıştı.

“SANDIK GÖREVLİSİ DEĞİL SANKİ BODYGUARDLAR” 

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Şükrü Ersoy Bursa’daki Fay Hattı Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu
Bulgaristan genel seçimleri için oy kullanmak isteyen Bulgaristan Türkleri Bursa'daki okullara akın etti.

Balkan Türkleri’ni oy kullanacakları sandık başlarında ziyaret eden Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof.Dr. Yüksel Özkan, sabahın erken saatlerinden itibaren sandık görevlilerinin seçmenlere kötü davrandığını söyledi. Özkan, şöyle konuştu:

“Bursa’da 30 bin seçmen var. Bunların bir kısmı yurt dışında. Bir kısmı da buradaki oy kullanma zorluğunu bilerek Bulgaristan’a gitti. Sandık görevlisi değil sanki bodyguardlar. Çok üzücü, bu tür ayrımcı politikaları tasvip etmiyoruz. İnsanları provokasyona davet ediyorlar aldıkları kararlarla. Herkesin bir sabrı var, hepimiz insanız, kimse Mars’tan gelmedi. Özellikle işleyişi yavaşlatıyorlar. Dün sabah şok bir karar alarak dilekçelerin sandıkların bulunduğu odalarda doldurulması kararı aldılar. Bu kabul edilecek bir şey değil. Kiril’i bilen var, bilmeyen var. Biz bu konuda lojistik destek verirken propaganda yapmıyoruz. Bu kararın ne amaçla alındığını hepimiz biliyoruz. Bursa’da 42 sandığı 8’e düşürdüler. 3 milyonluk şehir. Avrupa değerlerine sahip Bulgaristan’da herkes gözünü kapatıyor, kulağını tıkıyor.”

TÜRK GAZETECİLERİN YÜZÜNE KAPIYI KAPATMALARINA TEPKİ 

Türkiye olarak Bulgaristan’dan gelen gazetecileri geri çevirmediklerini ama bazı Türk gazeteci ve vatandaşların hudutlarda geri gönderildiğini söyleyen Özkan, “Bulgaristan’dan 5 ulusal televizyoni, 2 ulusal radyo temsilcisi Bursa’da her türlü çekimini yapıyor. Biz niye onları çevirmiyoruz. Yapılanların manidar olduğu açıktır” dedi.

Ciddi bir provokasyon ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Sandık müşahidi Asan Ristemov, “Son gün karar verilen odalarda dilekçe doldurma kararı maksatlı bir karardır. 1989’daki zulümleri tekrar bize bu yollarla hatırlatmaya çalışıyorlar. Biz her zaman Bulgaristan’ın demokrasisine bağlı olduk. Bu yapılanlar tam bir ayrımcılıktır. Kasıtlı olarak oy vermemizi engellemek istiyorlar. Bu sıkıntıları hak edecek hiçbir davranışımız olmadı. Binlerce insan Bulgaristan’a gidiyor, ekonomiye büyük katkı sağlıyor” dedi.

Bu arada, Bulgaristan’dan sandık görevlileri, gazetecilerin oy kullanma sırasında çekim yapmasına izin vermedi. Oy vermek için kuyrukta bekleyen çifte vatandaşlar da bu duruma tepki göstererek, görevlilerle tartıştı.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler