Bursa'da soba ve kalorifer yakılmasına kısıtlama

Bursa'da soba ve kalorifer yakılmasına kısıtlama

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Bursa’da ısınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömür kullanımı artarken, trafikten kaynaklı egzoz kirliliği hava kirliliğini beraberinde getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hava kalitesi izleme istasyonu verilerine göre Bursa’nın hassas ve zaman zaman da sağlıksız kategorisinde yer aldığı tespit edildi. Çevre kalitesinin arttırılmasını öncelikli hedef olarak benimseyen Bursa Büyükşehir Belediyesi hava kirliliğinin çözümü noktasında harekete geçerek bazı önlemler ve yaptırımları uygulamaya başladı. Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı katı yakıt kullanan konutları, siteleri ve işyerlerini denetleyerek kaliteli yakıt kullanmaları ve yakma kurallarına uymaları konusunda teşvik ederken, katı yakıtların satıldığı mahrukatçılara yönelik denetimler sıklaştırıldı. Özellikle hava kirliliği sınır değerlerinin aşılarak yoğun hava kirliliğinin yaşandığı İnegöl ilçesi özelinde de somut bazı yaptırımlar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda hava kirliliği sorununun oluşumda önemli role sahip mobilya atıklarının yakılması konusunda işyerleri düzenli olarak kontrol edilerek, mobilya atıklarının yakılması önleniyor.



KISITLAMA GELİYOR

Bursa’da çevre yönetimi alanında önemli kararları uygulamaya geçiren İl Mahalli Çevre Kurulu da Aralık ayında hava kirliliği konusunda toplanarak önemli kararlar aldı. Bu kapsamda; Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından evlerde ısı yalıtımı ve ısının korunması konusunda halkı bilgilendirme çalışmalarının yapılmasına ve katı yakıt kullanılan siteler ve binalarda kazan çıkışlarına filtre takılması zorunlu hale getirildi. Nilüfer, Yıldırım, Osmangazi, Gürsu, Kestel ve İnegöl İlçe merkezlerinde katı yakıt kullanılan konut ve işyerlerinde (okul, hastane..vb. Hariç) hava kalitesi indeksinin kötü olduğu günlerde kalorifer ve sobaların sabah 06.00-10.00 ve akşam 17.00-21.00 saatleri arasında olmak üzere 4’er saat yakılmasına karar verildi.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR


Alınan kararların uygulanması ve Bursa’da hava kirliliği ile mücadele konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının yanında vatandaşlara, sivil toplum kuruluşlarına ve sanayicilere de de büyük görevler düşüyor. Bursa’da yaşayan yediden yetmişe tüm bireylerin sağlığı için oldukça önemli bir konu olan hava kirliliğinin önlenmesinde; ısınma amacıyla yüksek kalorili kömürlerin kullanımı, bacaların düzenli olarak temizliği, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması da büyük önem taşıyor. Binalarda ısı yalıtımı, özellikle kalorifer kazanlarının yakılması sırasında yakma kurallarına dikkat edilmesi ve kalorifer kazanlarını yakan kişilerin Ateşçi Belgesi alması, ulaşımın Toplu taşıma araçları ile yapılmasına konusunda tüm vatandaşların duyarlı davranması daha temiz hava için büyük önem taşıyor.