Bursa'da Tarihi Taş Mektep küllerinden doğuyor

Bursa'da Tarihi Taş Mektep küllerinden doğuyor

Bir tarafta Marmara’nın sonsuz maviliği, diğer tarafta ise zeytin ağaçları ve tarihe tanıklık eden kültürel varlıkları ile Mudanya’nın incisi Trilye, küllerinden doğuyor. Tarih boyunca zeytini ile ünlü bir vadinin iki yamacında kurulmuş tarihi bir yerleşim olan Trilye, kültür varlıklarıyla adını dünya sahnesine taşıyor. Doğanın tüm güzelliklerini tek bir rota üzerinde gözler önüne seren Trilye, yalnızca doğal güzelliğiyle anılmanın çok ötesinde bir öneme sahip. Trilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra Metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904- 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep, önemli bir tarihi değer olarak Mudanya Belediyesi tarafından geleceğe taşınıyor. Dönemin batı mimarisini yansıtan neo-klasik tarzda bir yapı olan Taş Mektep binasının restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

EĞİTİM İŞLEVİ SÜRECEK, MÜZE VE KÜTÜPHANE İLE YAŞAYACAK

Taş Mektep, Trilye’de Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924’te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için Darü’l-eytam okulu olarak hizmete açıldı. İlkokul ve ortaokul olarak 1986'ya kadar işlevini sürdüren bina, 1989’da boşaltıldı. Tam 28 yıl boyunca kaderine terk edilen Taş Mektep, Mudanya Belediyesi tarafından tüm ihtişamıyla yeniden Bursa’ya kazandırılıyor. Trilye’nin geleceğine halkla birlikte yön vereceklerini, Trilye sakinlerinin de bu konuda fikirlerini aldıklarını ifade eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, çalışmalarını katılımcı bir anlayışla sürdürdüklerinin altını çizdi. Gerek kültürel gerekse sosyal açıdan tarihi Taş Mektebi, yeniden Mudanya’ya, Tirilye’ye ve insanlığa kazandıracaklarını vurgulayan Türkyılmaz, Trilye’de Taş Mektep’in nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili çalıştay yaptıklarını hatırlattı. Taş Mektep’in eğitim işlevinin devam edeceğini belirten Türkyılmaz, “Bu kapsamda yapılacak dersliklerde atölyeler oluşturulacak. Bir kısmı müze olacak, Trilye ve bölgesi, Mudanya’nın geçmişi ve tarihi anlatan bir çalışma yapılacak. Ayrıca, eserlerin olduğu bir kütüphane kurulacak. Bir bölümünde ise bölgeye özgü, Girit mutfağını yansıtan ürünler sunulacak” diye konuştu.

ÇATISI TAMAMLANDI

Çalıştay’dan çıkan sonuçların kitaplaştırılma aşamasında olduğunu belirten Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ise, “Binanın çatısı tamamlandı. Projenin revize çalışması başlatıldı, şu aşamada projeleri Anıtlar Kurulu’na onaylatacağız” ifadelerini kullandı.

SANATKARLAR YETİŞTİ

Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın önemli yapıları arasında bulunan Taş Mektep’te, kültür derslerin yanı sıra marangozluk, demircilik gibi sanatlar da öğretildi. 1928’den sonra bina önce beş sınıflı yataklı bölge okulu, sonraları ise, yatılı kısmı kaldırılarak gündüzlü ilkokul olarak hizmete devam etti. 1986’da okul koruma derneğinin başvurusu üzerine Bayındırlık İl Müdürlüğü teknik elemanlarının yaptığı inceleme sonucunda Taş Mektep’in çatısında, duvarlarında ve döşemelerinde sorunlar tespit edildi ve can güvenliği açısından sakıncalı bulunarak 1989’da boşaltıldı. 965 metrekarelik bir arsa üzerinde inşa edilen binanın batı cephesindeki bir taş üzerine oyularak yazılmış, “M. MYPIDHS APXITEKTWN 1909" ifadesinden, Mimarın M. Myrides olduğu ve binanın 1909'da tamamlandığı anlaşılıyor. Taş Mektep’te Mudanya Belediyesi tarafından 10 Haziran 2017 tarihinde düzenlenen tören ile restorasyon çalışmaları başlatıldı.

MUDANYA BELEDİYESİ BASIN BÜROSU