Bursa'dan Almanya'ya tepki! 'Kardeşlik' anlaşmaları askıda!

Bursa'dan Almanya'ya tepki! 'Kardeşlik' anlaşmaları askıda!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin MHP'li üyeleri İsmail Karaman, Mahmut Gök, Mesut Bedel, Ayhan Önal, Ercan Özel, Sabri Zümre, Kenan Çakır ve Avni Çimen Erin, 16 Mart'ta yapılan toplantıda, Almanya'nın Darmstad ve Klumbach kentiyle olan kardeşlik protokollerinin iki ülke arasındaki sorunlar bitinceye kadar iptal edilmesi veya askıya alınması için önerge verdi.

Önergede, son günlerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk vatandaşlarına karşı Avrupa'da başlatılan antidemokratik uygulamalar dünyanın tüm ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız ile demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inan tüm insanlar için kabullenilemeyecek bir durum olduğu bildirilerek, "Özellikle Almanya'nın kararının Avrupa'nın çok önem verdiği Kopenhag kriteriyle ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararıyla da bağdaşmadığı ortadadır. Yıllardır PKK terör örgütüne yapmış olduğu destekleri tüm dünyaca bilinen Almanya'nın bu çağ dışı eylemleri ortamı iyice germektedir. Almanya'nın uyguladığı yasa dışı bu uygulamalara sayın Cumhurbaşkanımız da tepki göstererek 'sizin şu anki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil. Bunu böyle biliniz' diyerek tepkilerini dile getirmiştir. Bizler de Bursa Büyükşehir Meclisi olarak Almanya'nın bu tutumuna karşı birlikte hareket etmeliyiz diye düşünüyoruz" denildi. 


Hukuk komisyonuna sevk edilen önerge bugün mecliste oylandı. Hukuk Komisyonu'nun askıya alınması yönünde görüş bildirdiği önerge meclisteki Ak Parti, CHP, MHP ve Demokrat Parti'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Sadece CHP'li bir üye ret oyu verdi. Önergenin kabulüyle Darmstad ve Klumbach kardeşlik protokolleri iki ülke arasındaki sorunlar bitinceye kadar askıya alındı. Bursa ile Darmstad 46, Klumbach ile de 19 yıl önce kardeş şehir olmuşlardı.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan diplomatik miting krizinin ardından Darmstad ve Klumbach şehirleriyle olan kardeşlik ilişkilerini askıya aldı.

Kardeşlik ilişkilerinin dondurulmasına ilişkin karar, meclisin Mart ayı ikinci oturumunda alındı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç yönetiminde toplanan meclis, rutin gündem maddelerini görüştü. Başkanvekili Ödünç'ün 'Bursa ile Darmstad ve Klumbach belediyeleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin askıya alınmasına yönelik' yaptığı oylama, 1 ret oyuna karşılık kabul edildi.

Türkiye ile Almanya arasında ilk gerilimin 2016 yılında Sözde Ermeni Soykırımı'nın tanınmasıyla yaşandığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, ikinci olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ terör örgütü üyelerinin bu ülkeye sığındığını ve iade edilmediklerini vurguladı. Son olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu kapsamında Almanya'nın Gaggenau bölgesinde yapacağı mitingin yasaklanmasıyla ikili ilişkilerin işin içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirten Başkanvekili Ödünç, "Bu duruma sessiz kalamazdık. Bursa olarak elimizden geleni yaptık ve Darmstad ile Klumbach belediyeleriyle uzun yıllar süren kardeşlik anlaşmalarını askıya aldık" dedi.