Bursa'da öğretmenlerden eylem

Bursa'da öğretmenlerden eylem
Bursa’da, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğretmenler, karşılıksız nöbeti protesto edip, ek ders ücretlerine zam yapılmasını istedi.
Ellerinde pankartlarla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim Bir-Sen’e bağlı 50 öğretmen eylem yaptı. Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıgül, “Karşılıksız nöbet görevine hayır demek, ek ders esaslarındaki adaletsizliğin giderilmesini haykırmak, uzun süredir iyileştirme yapılmayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını, sınav ücretlerinin arttırılmasını, halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesine yönelik talebimizi bir defa daha dillendirmek için bir araya geldik. 1739 sayılı Milli Eğitimi Kanunu, 2222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 439 sayılı Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun gibi öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tarif eden temel kanunlarda hiçbir şekilde yer almayan öğretmenlerin nöbet yükümlülüğü, sadece 3 yönetmelikte yer alıyor. Bunlar, ortaöğretim kurumları yönetmeliği, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliği ile mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğidir. Kanuni dayanağı olamayan bir çalışma yönetmelikle öğretmenlerimize dayatılmaktadır. Anayasanın ücrette adalet sağlanması başlıklı 55. maddesine göre ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli ücret almaları ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri almakla mükelleftir" dedi.

Öğretmenlere ceza tehdidiyle zorla nöbet tutturulmasının ve karşılığında hiçbir ücret ödenmemesinin angarya olduğunu savunan Sarıgül, "Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. Toplu sözleşme masasının yanı sıra, Kasım 2013 Mart 2014 ve Kasım 2014 Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarına da taşıdığımız, eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi yönünde talebimize yönelik hala bir adım atılma. Haklı davamıza dikkat çekmek için böyle bir kampanya başlattık. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücretleri arasındaki farkların bir an çözülmesi gerekiyor. Hala 10 liranın altında olan ek ders birim ücreti iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır” diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından imza topladı.