Bursalı Ebrar'ın hastalığına teşhis konulamıyor

Bursalı Ebrar'ın hastalığına teşhis konulamıyor

Doktorlar, kaza sonrası yaptıkları tetkiklerde Ebrar'da da hayatını kaybeden kardeşlerin yaşadığı hastalığın belirtilerine rastladı. Doktorların yaşamaz dediği Ebrar, 6 yaşında solunum cihazıyla bir yandan hayata tutunmaya çalışırken bir yandan da hastalığının teşhisinin konulmasını bekliyor. Çifte ise doktorlar, çocuk yapmayın yasağı getirdi.

Bursa'nın Kestel ilçesinde yaşayan Neslihan ve Hüseyin Korkmaz çifti, iki çocuğunu henüz 2 yaşındayken Türkiye'de teşhisi konulamayan bir hastalık nedeniyle kaybetti. Çocuklarını küçük yaşta toprağa veren çift daha sonra dünyaya gelen Ebrar ile yeniden hayata tutundu. Çocuklarının sağlığının yerinde olmasına sevinen çiftin sevinci ise kısa sürdü. Ailecek geçirdikleri trafik kazası sonrası çiftin dünyası yeniden karardı. Doktorlar, kaza sonrası yaptıkları tetkiklerde diğer iki çocukta görülen ve teşhisi konulamayan hastalığın belirtilerinin Ebrar'da da olduğunu aileye bildirdi. Bir yaşında geçirdiği kaza sonrası kardeşlerinin kaderini yaşamaya başlayan Ebrar, kazadan 3 ay sonra yürüme, oturma, konuşma gibi yaşamsal fonksiyonlarını kaybetti. Sık sık nöbet geçiren ve doktorların yaşamaz dediği Ebrar, 6 yaşında solunum cihazıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

"Durumu kötüye gidiyor"

Ebrar'ın daha önce doğan iki çocukları gibi dünyaya sağlıklı bir şekilde geldiğini belirten anne Neslihan Korkmaz, gebelik döneminin 3 çocukta da sağlıklı geçtiğini söyledi. Çocuklarının ilk ikisinin 2 yaşlarına geldiğinde ağır nöbet geçirerek hayatını kaybettiği bilgisini veren Korkmaz, ilk iki çocuğunu Uludağ Üniversitesi ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'ne götürdüğünü ancak bir teşhis konulamadan kaybettiğini kaydetti. Ebrar'ın hastalığın ortaya çıkmasıyla Hacettepe Üniversitesi'ne götürdüğünü söyleyen Korkmaz, "Hacettepe bizden bir kaç tane tahlil istedi. 3 hastalıktan şüphelenildi ama temiz çıktı. Teşhis konulması için bir kaç tane daha tahlil istendi ama Ebrar'ın durumu ağırlaşıp yoğun bakım sürecimiz başladı. Onun akabinde çocuğumuzun boğazı delinip makineye bağlanınca, maddi durumumuzda olmadığı için bu tahlilleri yaptıramadık. Çocuğumuzun da bir yerden bir yere nakli de zor olduğu için aynı şekilde kaldYıllardan beri bu şekilde devam ediyor. Durumu kötüye gidiyor" dedi.

Erdoğan'dan yardım istedi

Ebrar'ın sürekli nöbet geçirdiği bunun yanı sıra yıllardır solunum cihazına bağlı bir şekilde yaşama tutunmaya çalıştığını belirten Korkmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ndan yardım istedi. Korkmaz, "Bu son çocuğum. Ben çocuklarımı neden bu şekilde kaybediyorum bilmek istiyorum. Belkide çocuğumun tedavisi var ama Ebrar solunum cihazına bağlı olduğu için ve maddi imkanım olmadığı için hastanelere götürüp tahlilini yaptıramıyorum. Devletmizin sesimizi duymasını istiyorum. Ebrar'a bir teşhis konulmasını istiyorum. Maddi gücüm yok. Bu konuda Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum" dedi.

"Akraba evliliği de yapmadık"

Nadir görülen hastalıkların akraba evliliği kökenli olduğunu doktorlardan duyduğunu belirten Korkmaz, bunun üzerine eşininin ve kendisinin soy ağacını araştırdığını söyledi. Korkmaz, "Akraba evliliği de yapmadık. Akraba evliliği olsaydı keşke. Eşimin soyağacımı da kendi soyağacımı da araştırdım yine bir hastalık yok. Çok garip ve zor bir durum yaşıyoruz" diye konuştu.

"Çocuk yapmam yasaklandı"

Doktorların Ebrar'a tekonulmadığı için yenidenn hamile kalmaması konusunda kendisini uyardığını söyleyen Korkmaz, şöyle konuştu:

"Teşhis konulamadığı için de bizim çocuk yapmamız yasaklandı. Doktorlarımız 'Çocuğunuza teşhis konulamadığı için, 4. çocuğa hamile kaldığınız zaman yine aynı risk olabilir. Bunun için çocuk yapmayın' dedi. Çocuk yapmam yasaklandı."