Bursalı vatandaşa Milli Piyango idaresi'nde yalan beyan davası

Bursalı vatandaşa Milli Piyango idaresi'nde yalan beyan davası

 Bursa'da Musa Akça adlı vatandaşın, internet sitesinden yaptığı sorgulamada yılbaşı özel çekilişinde kendisine 500 bin lira ikramiye çıktığını gördüğünü, 3 saat sonra yaptığı ikinci sorgulamada bilet numarasının başka bir numarayla değiştirildiğini iddia etmesi üzerine Milli Piyango Genel Müdürlüğü'nden cevap geldi. Milli Piyango açıklamasında, "Biletin idaremize ait internet sayfasından sorgulanmadığı anlaşılmaktadır" "Musa Akça adlı vatandaşın iddiaları tamamen asılsız olup konu ile ilgili İdaremizce gerekli hukuki işlemler başlatılacak" ifadelerini kullandı.

Milli Piyango Genel Müdürlüğünce, çekilişlerin kamuoyuna açık olarak noter huzurunda yapıldığı, kamera ile kayıt altına alındığı ifade edilerek, yılbaşı özel çekilişinde bilet numarasının değiştirildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Milli Piyango Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında 31 Aralık 2014 tarihli piyango bileti çekilişiyle ilgili, "Müthiş iddia 500 bin TL çıktı, 3 saat sonra değiştirildi", "Üç saat zengin oldum, sonrasında gariban" ve benzeri başlıklı haberlerin yer aldığı kaydedildi.

500 BİN LİRA İDDİASI

Söz konusu haberlerde, Bursa'da Musa Akça adlı vatandaşın, internet sitesinden yaptığı sorgulamada yılbaşı özel çekilişinde kendisine 500 bin lira ikramiye çıktığını gördüğünü, 3 saat sonra yaptığı ikinci sorgulamada bilet numarasının başka bir numarayla değiştirildiğini iddia ettiği ve Akça'nın Milli Piyango İdaresi hakkında dava açmaya hazırlandığının ifade edildiğini belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 14. maddesi ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Bilet Satış, Çekiliş ve İkramiye Yönetmeliği hükmü uyarınca çekilişler yapılmakta olup çekiliş tarihi, yeri, başlama ve bitiş saati, seyri, ikramiye kazanan numaralar ile çekilişe dair diğer hususlar, çekiliş heyeti tarafından düzenlenip imzalanan ve noterce onaylanan çekiliş tutanağında belirtilir. Ayrıca çekilişler kamuoyuna açık olarak noter huzurunda yapılmakta ve kamerayla kayıt altına alınmaktadır.

Piyango oyununa ait çekilişlerde ikramiye kazanan numaralar, çekilişi takiben, İdarenin internet sitesinde yayınlanmakta, ayrıca satış merkezlerine, basın ve yayın kuruluşlarına ve sanal ortam bayilerine de uygun iletişim araçlarıyla duyurulmakta, birçok yazılı basın ikramiye sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaktadır. Çekiliş sonuçlarının yer aldığı ikramiye listeleri çekilişi takiben bastırılarak, en kısa zamanda satış merkezleri ile başbayilere sevk edilerek vatandaşa ulaşması sağlanmaktadır. Dolayısıyla ikramiye listelerinde herhangi bir değişiklik yapılması mümkün bulunmamaktadır."

'İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ'

İddiayı ortaya atan Musa Akça tarafından ibraz edilen internet çıktısından, biletin İdareye ait internet sayfasından sorgulanmadığının anlaşıldığına dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Musa Akça adlı vatandaşın iddiaları tamamen asılsız olup konu ile ilgili İdaremizce gerekli hukuki işlemler başlatılacak. Milli Piyango İdaresi, halkımızın güveninden aldığı güçle ve bayilerinin fedakar çalışmalarıyla, Türkiye'nin tanıtımına, Çocuk Esirgeme Kurumuna, Olimpiyat oyunlarına, Savunma Sanayine, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna kaynak aktararak ülkemizin kalkınmasına önemli katkı sağlamakta, reklam bütçesinin önemli bölümünü eğitim, spor, sanat ve kültür hizmetlerine ayırarak topluma kalıcı hizmet vermektedir. İdaremizle ilgili asılsız iddialar sadece İdaremize zarar vermemekte, aynı zamanda kamuya aktarılan kaynakların da azalmasına neden olmaktadır. Çekilişlerimizin tamamının tüm medya kuruluşlarına açık olduğunu belirtir, İdaremizle ilgili iddiaları gündeme getirirken daha hassas olmalarını rica ederiz."