Bursa’nın en küçük böbrek taşı hastası Duru’ya başarılı operasyon

Bursa’nın en küçük böbrek taşı hastası Duru’ya başarılı operasyon

VM MedicalPark Bursa Hastanesi 4 yıldır erişkin taş hastalarında başarıyla uygulanmakta olan iğne deliğinden girilerek gerçekleştirilen mikro perkütan taş ameliyat yöntemini 2 buçuk yaşındaki Duru Kayabaşı’nda uyguladı. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini söyleyen VM MedicalPark Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr Özcan Atahan, “Ülkemizde taş hastalarının yüzde 17’si çocuklardır. Yaşı büyük çocuklar tıpkı erişkinlerde olduğu gibi yan ağrısı, idrarda kanama gibi nedenlerle doktora başvurur. Küçük yaş çocuklarda ise kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma huzursuzluk, iştahsızlık, ateşlenme gibi genel şikâyetlerle karşımıza çıkar” dedi.

Çocuklarda taş tedavisinde önceleri açık cerrahi yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Atahan, “Günümüzde dışarıdan şok dalgası ile taş kırılması, ciltten girilerek taşların çıkarılması gibi daha az zarar verici yöntemler kullanılmaktadır. Son olarak mikro adı verilen yöntemle, iğne deliğinden girilerek lazerle taşın kırılması, parçalanması ve buharlaştırılması işlemi uygulanmaktadır. Duru Kayabaşı bizim bu yöntemi uyguladığımız en küçük hastamız. Kendisi 2 buçuk yaşında. İdrarda kanama karın ağrısı nedeniyle yapılan tetkiklerde sol böbrekte yaklaşık 1,5 cm büyüklüğünde böbrek taşı tespit edildi. Taşın ilk tespit edildiği dönemde taş böbreğin içindeydi. Tedavi sürecinde taş böbreğin içinden çıkıp, böbrek çıkışı dediğimiz noktaya gelip böbreği tıkadı. Böbreği tıkayınca da ateşlenme karın ağrısı şikayetleri arttı. Sağ yandan 1.65 mm çapındaki iğne ile kamera aracılığıyla ciltten girilerek, her aşamada görerek ilerlendi ve böbreğe girilerek taşa ulaşıldı. Lazer enerjisi ile taş parçalanarak toz haline getirildi, işlem skopi aracılığıyla adım adım izlendi. Sol böbreğe takılan üreter kateteri ve sonda ertesi gün alındı. Hasta kırılan taş parçacıklarını idrarla atmaya başladı. Mikroperkütan yöntemi, özellikle böbrek taşlı çocuk hastalarda sadece bir iğne deliğinden yapılması nedeniyle, çocuğa en az zarar veren bir yöntem olarak uygulanmaya devam edecektir” diye konuştu.

KIZIM BİR GÜNDE AYAĞA KALKTI

Duru Kayabaşı’nın babası İdris Kayabaşı da, yaklaşık bir buçuk yıldır böbrek taşı rahatsızlığı ile uğraştıklarını hatırlatırken, “Kızımız çok iyi, ağrılarından kurtuldu. Ameliyat olalı 4 gün oldu. Eve çıktık. Ameliyat öncesinde süreç ve teknik ile ilgili bilgileri doktorumuz Özcan Atahan anlattı. Önceki operasyonlarından da bilgi verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Kızım açık ameliyat ile günlerce yatağa bağlı kalıp acı çekmek yerine bir gün sonra ayağa kalktı” dedi.