Bursa’nın kültürel mirası bu sergide!

Bursa’nın kültürel mirası bu sergide!

 BAOB üst kat sergi salonunda 24 Haziran 2019 saat 20.00 de Bursalılarla buluşacak sergiyi ve Bursa'nın tarihini Görsel Kültür Derneği Başkanı Şerif Borand dernek üyeleriyle konuştuk.

Görsel Kültür Derneği’nin amacı ve diğer fotoğraf derneklerinden ayıran özelliği nedir?

- Görsel Kültür Derneği aktif olarak 4 senedir faaliyet gösteriyor. 40 kişilik bir üye grubu var. Fotoğraf üzerine odaklanmış bir dernek. Öncelikle hedefimiz Bursa'daki fotoğraf potansiyelini ortaya çıkarmak Bursa'nın ciddi bir potansiyeli var. Türkiye'nin kültürel açıdan en zengin kentlerinden biri, batıda İstanbul'dan sonraki fotoğraf görselliği açısından en zengin kent. Fotoğrafçı açısından da hiç bir sıkıntı çekmiyoruz. Müthiş bir altyapı var. Her sene 1000 kişi fotoğraf eğitimi alıyor. Ama yeterli seviyede değil. O yüzden uluslararası alanda fotoğraf sanatçısı çıkartamıyoruz. Bursa fotoğrafını yeteri kadar diğer kentlere çıkartamıyoruz. Bir tek Türkiye'nin en önemli fotoğraf organizasyonu olan Fotofest var ama ondan istediğimiz gibi yararlanamıyoruz. Bütün bu eksiklikleri tamamlamaya çalışan bir derneğiz. Çok fotoğraf çekiliyor ama çekilen fotoğraflar bilgisayarlarda kalıyor bir işe yaramıyor, ürüne dönüşmüyor Görsel Kültür biraz bu noktada kendine misyon edindi ve proje üretmek üzerine çalışıyor. Her üyemizin en az iki tane projesi var. Bursafest'e etkin bir dernek olarak katılıyoruz. Fotoğraf çekmesini bilen ama proje üretemeyen insanlara yardımcı olup, onları imkanlarımızdan yararlandırıyoruz. Çekimlerine, proje planlamalarına yardımcı oluyoruz. Dernek olarak ayrıca temel eğitim kursları da veriyoruz. Bizim buradaki en önemli farkımız teori eğitim saatinden daha çok pratik eğitim saatimiz var. Çünkü bu iş pratikle öğretiliyor. Dernek olarak fotoğraf meraklılarına 3 saatlik ücretsiz temel eğitim veriyoruz.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- 2012'den sonra organize olarak fotoğraf çekmeye başladım. Derneğin kuruluşundan hemen sonra derneğe üye oldum. Çok fazla bir fotoğraf geçmişimiz yok ama fotoğrafın felsefesiyle ilgileniyoruz. Fotoğraf dünyaya anlatacak şeyi olanların aracıdır. Biz o yönden bakıyoruz. Daha önce kaç sergi açtınız? “Köklerim Var Benim, Geçmişten Miras – Görsel Kültürüm” bizim bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz ilk sergimiz. Bu kadar projeye inanan bir dernek için tuhaf görünebilir ama aslında değil. Çünkü bunu hazırlarken altyapımız çok fazla. Bekleyen bir sergimiz daha var ki Bursa'da daha önce böyle bir sergi gerçekleşmemiş. Ne yazık ki ekonomik kriz dolayısıyla finansman sıkıntısına girdik. İmkanlarımız yetmedi şu an için beklemede. Su an birçok projemiz beklemekte. Fotofest'te ise 20 proje yaptık Görsel Kültürüm olarak. Böyle başka bir dernek yok Bursa'da.

“Köklerim Var Benim Geçmişten Miras” Sergisi’ni anlatabilir misiniz bize?

- Geçen sene Fotofest'in temasıydı ritüeller ve biz orada 4 sergide yer aldık. Onu geliştirerek devam ettirmeye karar verdik. Ritüeller toplumların renkleridir. Anadolu'da yüzyıllardır devam eden gelenekler bunlar. Bu geleneklerin doğru şekilde, geleceğe aktarılması noktasında, geleceğe güzel bir miras, güzel bir belge sunuyoruz aslında. Bugüne kadar yapılan bütün fotoğraf sergileri içerisinde, geleceğe iz bırakacak sergilerden biri olarak kabul edilecek, geçen seneki ritüeller temalı sergiye bizim de Bursa adına katkımız olsun istedik. Örneğin “Hıdrellez” var. Bunu Tirilye’de çektik

Bunun yanında türbelerimiz var. Türbe ziyaretleri çok önemli bir ritüel bizim için. Bursa bildiğiniz gibi birçok türbenin bulunduğu ve türbe ziyaretlerine çok önme verilen bir şehir. Diğer yanda “Gelin hamamı” var, ”köy hayırları” var. Bunlar devam edebilecek uzun yıllar sürebilecek bir projenin başlangıcı.

Sergideki fotoğrafları nasıl seçtiniz? Kimlerin fotoğrafları var sergide?

- Bugüne kadar aşağı yukarı on bin fotoğraf çekmişizdir. Konuyla ilgili sergimiz 100 -150 civarında fotoğraftan oluşacak. Sergi fotoğraflarını biz herkesin ortak fikriyle seçiyoruz. Bütün dernek üyelerinin ortak fikriyle, dernek üyelerinin fotoğraflarından oluşuyor sergimiz. Sergide İnci Koyuncu, İlter Funda Gürbay, Nilgün Bulut, Özlem Yılmaz, İlker Helvacıoğlu, Asuman Güngör, Hatice Güneş'in fotoğrafları bulunuyor.

Dernek olarak işbirliği yaptığınız fotoğraf sanatçıları var mı?

- Bize mesleki bilgi ve tecrübeleriyle çok şey katan birçok sanatçıyı derneğimizde konuk ettik. Bursa'nın yetiştirdiği en iyi fotoğrafçılarda biri olan Erdem Cantürk ile portre üzerine çalışmalar yaptık. Bizim burada bir kriterimiz var; Kimin geldiğinden çok gelenlerin fotoğraf sanatçısı olmasına dikkat ediyoruz. Mesela Süleyman Çam geldi ve bize siyah- beyaz fotoğraf hakkında bilgiler verdi ve ben siyah- beyaz fotoğraf çekmeyi sevmeyen biriyken, o kadar özel bir kapı açtı ki benim siyah -beyaz fotoğraf konusundaki fikrimi değiştirdi.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Görsel Kültür Derneği olarak, Anadolu’da, yüzyıllardır süre gelen geleneklerimizin anlatıldığı, aynı zamanda gelecek nesillere miras bırakılacak belgesel özelliğe sahip olan sergimizi, Bursa'da fotoğrafseverlerin ilgisine sunacak olmanın heyacınını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projeye katkıda bulunan, emek harcayan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.