Bursa’nın suyu her geçen gün kirleniyor!

Bursa’nın suyu her geçen gün kirleniyor!

Nilüfer Kent Konseyi, ‘22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla “su” konusunda panel düzenledi. Nilüfer Kent Konseyi’nde Story Of Bottled Water (Şişe Suyu Hikayesi) Bottled Life (Şişelenmiş Hayat) filmlerinin gösterilmesinin ardından TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Dr. Efsun Dindar “Su Hakkı ve Güvenli Su” konulu sunum yaptı. Dünyada uygulanan su politikalarını anlatan Dindar, Bursa’da çevrenin ve suyun her geçen gün daha da kirlendiğine dikkat çekti. Dindar , “Bursa ilçelerinin kanalizasyon sistemlerinin yüzde 53’ü atık su arıtma tesisine bağlı, yüzde 47‘ si ise atık su arıtma tesisine bağlı değil. Büyükorhan, Keles, Harmancık, Orhaneli, İznik, Yenişehir, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi ilçeleri atık sularını doğrudan deşarj etmekte. Ayrıca Bursa sınırları içerisinde yer alan ve verilerine ulaşabildiğimiz tekil endüstrilerin atık sularının yaklaşık yüzde 56’sı arıtılmaktadır” diyerek vahim tabloyu gözler önüne serdi.
Bursa’nın göl, baraj ve akarsularının dördüncü sınıf su kalitesinde olduğunu söyleyen Dindar, “Nilüfer Çayı’nın, Bursa’nın en kirli su kaynağı olması dolayısıyla bütün kolları ayrı ayrı incelendi. Nilüfer Çayı’nın en kirli noktaları ise Panayır Deresi, Deliçay, Barakfakih Deresi, Kestel yan kol ve Karsak Deresi‘dir” dedi.
Dindar ‘Su Hakkı Talep Ediyoruz’ adıyla imza kampanyası başlattıklarını vurguladı. En doğal hakkın su hakkı olduğunun altını çizen Dindar, baraj ve HES’lerin yapılmasına, su kaynaklarının özel şirketler tarafından kirletilmesine, nehir sularının kanallarla başka bölgelerle taşınmasına veya yön değiştirilmesine karşı olduklarını belirterek, “Suyumuzu yok ederek, ticarileştirerek, aslında içinde bulunduğumuz doğayla birlikte bizleri de yok etmektedir. Su, ihtiyaç değil, hayatın devamı için vazgeçilmez ve temel bir insan hakkıdır, metalaştırılamaz” dedi.