Bursa'ya Birleşik Krallık'tan misafir var!

Bursa'ya Birleşik Krallık'tan misafir var!
Progroma Birleşik Krallık'tan konuk olarak katılan, İskoçya Ulusal Modern Sanat Galerisi Direktörü Sımon Groom, iyi bir sanat galerisinin nasıl oluşrulacağına yönelik bilgi verdi.

PARA ŞANS VE KARARLILIK

İskoçya Ulusal Modern Sanatlar Müzesi'ndeki koleksiyonun nasıl oluşturulduğu hakkında konuşan, İskoçya Ulusal Sanat Modern Sanat Galerisi Direktörü Sımon Groom, 1960 yılında kurulan sanat galerisinin dünyadaki en iyi koleksiyonlardan birine sahip olduğunu kaydetti. Groom iyi bir sanat galerisini oluşturmanın sırrını şu sözleriyle açıkladı;  "önemli koleksiyonculardan verilen bağışlar, çalışanların iyi düşünceleri ve başarıları, vergi indirimleri ve sergilere verilen büyük bağışlar..."



Kişisel koleksiyon oluşturmak için, para, güzel bakış, şans ve kararlılığın olması gerektiğini vurgulayan Groom, “sanatla ilgili en güzel şeyin kuralı olmamasıdır” dedi.

KOLEKSİYON OLUŞTURMAK KOLAY DEĞİL

Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeleri yıllık faaliyetleri içine Uluslararası ilişkileri de aldığını belirten Bursa Kent Müzesi Genel Müdürü Ahmet Erdönmez, bunlardan birinin British Council'le ortak proje olan ve bir yıl boyunca her ay gerçekleşecek kültürel alışveriş programının olduğunu kaydetti.



Bursa müzelerinin diğer kentlerdeki müzelere örnek olduğunu belirten Erdönmez, “dünyada neler oluyor onları da görmemiz gerek”dedi. Uluslararası ilişkiler ağını genişletip, yeni bakış açılarını kazanmaya çalıştıklarını belirten Erdönmez, bunlardan birisinin Avrupa Müze Akademisi, diğerinin de Türk Dünyası Müzeciler Birliği olduğunu kaydetti. Koleksiyon oluşturmanın kolay olmadığını, para, bilgi ve zaman gerektiğinin altını çizen Erdönmez, “İngiltere ve İskoçya'dan daha şanslıyız, Anadolu'da 12 bin yıllık insan yaşam tarihi var. Yer altı ve yer üstü zenginliklerimizi iyi değerlendirebilirsek, daha binlerce müze yapabiliriz.” dedi.  


Özge COMBA ALKIŞ