Büyük Anadolu Hastanesi’nde ’diyod Lazer’ Uygulaması

Büyük Anadolu Hastanesi’nde ’diyod Lazer’ Uygulaması

Kulak burun boğaz operasyonlarında sağlık alanında sıkça kullanılan ’diyod lazer’ uygulamasının Büyük Anadolu Hastanelerinde başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Uygulama ile hem ameliyat süresinin kısaldığı hem de hastanın hızlı bir şekilde iyileşme kaydettiği ifade edildi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, yaklaşık 1.5 aydır kullandıkları ’diyod lazer’ uygulaması hakkında bilgi verdi. Özellikle burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak kişilerde sıkça rastlanan horlama tedavisinde kullanılan bu uygulama hastanın hem ameliyatta geçirdiği hem de iyileşme noktasındaki süre en aza iniyor.
HASTALAR SIKLIKLA TERCİH EDİYOR
“Diyod lazer uygulama fiber bir kablo ile KBB ye uygun uçlar ile birçok alanlarda uygulanmaktadır” diyen Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "Hastanemizde son 1,5 aydır uygulanmaktadır. Özellikle ameliyat süresinin kısa olması, iyileşmenin hızlı olması operasyon sonrası ağrının az olması ve burun tamponuna ihtiyaç duyulmaması nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmektedir" bilgilerine yer verdi.
“ ‘DİYOD LAZER’ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?”
’Diyod Lazer’ uygulamasının kulak, burun ve boğazda kullanım alanları hakkında da başlıca bilgiler veren Doç. Dr. Erdal Seren, "İlk olarak; burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluklarında: Endoskopik konka redüksiyonu Endoskopik nazal septal spur veya kret tarzında burun kıkırdağındaki çıkıntılarda. İkinci olarak burun kanamalarında. Üçüncü olarak burundaki sinejilerin (yapışıklıkların) açılmasında. Dördüncü olarak endoskopik sinüs cerrahisinde; konka büllosa rezeksiyonunda. Beşinci olarak Horlama cerrahisinde: Lazer destekli uvulektomi de, lazer destekli uvulopalatoplasti veya uvulopalatofaringoplastide. Altıncı olarak Ses telindeki polip ve kitle çıkarılmasında. Yedinci olarak Bademcik ameliyatı; lazer destekli tonsillektomide. Sekizinci olarak ise; ağız içindeki (dil, yanak, dudak) tümoral kitlelerin çıkarılmasında uygulanmaktadır” diye konuştu.
LAZERLİ OPERASYONLARIN AVANTAJLARI
Lazer ile yapılan operasyonların avantajları hakkında da kısa bir açıklama yapan KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "Ameliyat süresinin klasik cerrahiye göre çok kısa olmasında, yara iyileşmesinin, klasik cerrahiye göre daha hızlı olmasında, daha kısa hastanede yatış süresinde daha az iş gücü kaybı olmasında, burun cerrahisi uygulamalarında kanama olmaması ve genellikle tampon konulmaması hasta konforu açısından oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Erdal Seren, son olarak KBB operasyonlarının önemine dikkat çekerek öncelikle uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekildiğini ve operasyon kararının bu şekilde alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.