Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Diğer

Büyükşehir İtfaiyesi Uyarıyor: “baca Temizliğini İhmal Etmeyin”

Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi, vatandaşların baca temizliği yaptırmaları hususunda uyarıda bulundu.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne, bacaların temizlemesi...

Yayınlanma:

Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi, vatandaşların baca temizliği yaptırmaları hususunda uyarıda bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne, bacaların temizlemesi ile geçilebileceğine dikkat çekti. Yetkililer kış aylarında bacaların temizlenmesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kocaeli’nde baca temizliği İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yetki belgesi almış özel firmalar tarafından da yapılıyor. İtfaiye Daire Başkanlığı, sıvı ve katı yakıt bacalarını temizlemek veya temizletmekle mükellef. Ancak, doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım özel firmalar tarafından yapılıyor. Kış aylarında soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarının önüne geçmek için soba bacalarının temizlenmesi gerekiyor. Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden yetkililer, baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor.
Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Her yıl onlarca insanın hayatını kaybetmesine ve çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana gelmesinin önüne geçmek için Kocaeli İtfaiyesi yetkilileri baca temizliğinin yapılmasının şart olduğuna vurgu yaptılar.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yaptığı açıklamada vatandaşların şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çektiler: “Baca çıkışları aşırı rüzgarlara karşı tedbir için, en az çatı mahyasının üstü seviyesinde olmalı. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun, baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak, can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Baca temizliğinde, bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (110) aranmalı. Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve bu bacaların yılda en az 2 kez, yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekiyor. Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde, boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekiyor. Yasalarımıza göre bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor.”

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler