Büyükşehir’de ‘diyarbakır Cezaevi Müze’ Toplantısı

Büyükşehir’de ‘diyarbakır Cezaevi Müze’ Toplantısı

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlık çalışması başlatıldı.
12 Eylül 1980’lerde 5 No’lu Askeri Cezaevi statüsünde olan ve halen Diyarbakır E Tipi Cezaevi olarak tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu cezaevinin toplumsal hafıza, insan hakları ve yüzleşme müzesi yapılması için her kurum ve kuruluş yaptığı çalışmalar hakkında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanlığından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantıya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Meclis Üyesi Serra Bucak Küçük, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinçcioğlu, Diyarbakır Barosu, 78’liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği, Tuhad-Fed, Meya-Der temsilcileri katıldı.
Her kurum ve kuruluş yaptığı çalışmayı anlatırken, 78’liler Girişimi Sözcülerinden Gani Alkan da 5 No’lu Cezaevi’nin müze yapılması için topladıkları imzaları TBMM Dilekçe Komisyonu’na ulaştırdıklarını söyledi. Alkan, Adalet Bakanlığı’nın da yeni cezaevinin bitimiyle birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi olarak faaliyette olan cezaevinin Temmuz 2015’te boşaltılacağı bilgisini meclise verdiğini aktardı. Alkan, Kültür Bakanlığı’nın da cezaevinin müze yapılması konusunda bir bütçelerinin olmadığını, ancak yerel bir aktör ortaya çıkması durumunda destek olabileceklerini bildirdiğini kaydetti. Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, cezaevi yerinin imar planında müze alanı olarak tescil edildiğini ancak hazinenin buna itiraz ettiğini bildirdi. Kışanak itirazın kabul edilmediğini ve cezaevi yerinin müze alanı olarak tescilinde ısrar edildiği bilgisini paylaştı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 19 Ekim 2014 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde, Eşbaşkan Kışanak, kendisinin de bir süre yattığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için belediyeye devrini talep etmişti. Kışanak bu görüşmede Bakan Bozdağ’a belediyenin cezaevi yerinin müze olarak planladığını, Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisinin yapılan itirazı da reddederek müze olmasında ısrar ettiği bilgisini vermişti. Kışanak ayrıca belediye meclisinin Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze olarak bundan sonra kentimize kazandırılması yönünde kararı bulunduğu bilgisini de paylaşarak, “Diyarbakır halkına, bütün insanlık değerlerine, adalete, eşitliğe, barışa, özgürlüğe sahip çıkan herkes adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu cezaevinin müze yapılmasına talibiz. Cezaevinin geçmişin acılarını kanatan değil geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz” dedi.