Çanakkale’de Sergilenen Tarihi Top Tartışma Konusu Oldu

Çanakkale’de Sergilenen Tarihi Top Tartışma Konusu Oldu

Çanakkale’de 15 gün önce 200’e yakın kadının dantel örtüyle tarihi topu örtmelerine AK Parti Milletvekili İsmail Kaşdemir tepki gösterdi.
Yaklaşık 200 kadın, 15 gün önce Çanakkale Belediye Sosyal Yaşam Evleri’nde bir araya gelerek, iki ayda hazırladıkları 7 metreye 4 metre ebadındaki bir dantel örtüyü Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan tarihi topların üzerine örtmüştü. Gruba Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek vermişti. Gökhan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma topun meydanda bulunmasından rahatsız olduklarını belirterek, "Çünkü Çanakkale’ye gelenleri topla karşılamış oluyoruz. Bu topu koyanların bizimle alakası yok. Kaldırılması yönünde talebimiz vardı. Kaldıramadık, en azından üstünü barış örtüsü ile örtüyoruz” demişti.
Çanakkale AK Parti Milletvekili İsmail Kaşdemir, tarihi topun önünde basın açıklaması yaparak, Başkan Ülgür Gökhan’ın özür dilemesi gerektiğini belirtti. Kaşdemir, “Geçtiğimiz günlerde bütün halkımızı derinden yaralayan talihsiz bir olay yaşadık. Belediye başkanı, bir grup kadınla beraber, bu toptan utandıklarını belirterek, bu topun buradan kaldırılması gerektiği şeklinde çok talihsiz, çok yaralayıcı beyanlarda bulundu. Biz AK Parti olarak bu hareketi şiddetle kınıyoruz ve derhal Çanakkale ruhuna sahip çıkan aziz milletimizden özür dilemelerini bekliyoruz. Bir defa bu toplar saldırı amaçlı kullanılmamıştır. Bu toplar bu vatanı savunmak için kullanılmıştır. Çanakkale Savaşları’nda Mehmetçik burada canını feda ederken, gazilerimiz vatanı savunurken hiçbir zaman saldırgan bir tutum benimsememişlerdir. Tabii ki savaş günleri geride kaldı. Biz, millet olarak, savaşın en şiddetli olduğu analarda bile savaştan barışı çıkartabilmişiz. Bir Mehmetçiğin yaralı bir düşman askerine yardım ettiğini de biliyoruz. Fakat hep şunu ifade ettik, biz asla geçmişimizde utanılacak bir şey yapmadık. Bu vatanı savunmak için kurulan bu toplardan asla utanmıyoruz. Tam tersine, bu milli ruhun bugün olduğu gibi yarınlara aktarılmasını istiyor ve bu yönde çalışıyoruz” dedi.
Belediye başkanının görevleri arasında topun yerini değiştirmek gibi bir vazifesi olmadığını söyleyen Kaşdemir, “Başkan önce Çanakkale’ye hizmet etsin. Karşıda, Gelibolu yarımadasında bulunan milli ruhu bu tarafa getirecek işler yapsın. Utanması gereken, o kahraman ecdadın üzerini örtmeye çalışanlardır. Acaba belediye başkanının öncülük ettiği grup Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kimlik görüşünü yansıtıyor mu? Biz bu konuda başta CHP il başkanı olmak üzere yetkililerinden açıklama bekliyoruz. Barış temalı bu hareket maksadını aşmıştır. Tabiri caizse kaş yapayım derken göz çıkarmıştır. Bu, milli ruhu, kamu vicdanını ve milli iradeye sahip çıkanlarının vicdanını derinden yaralamıştır. Artık değerlerimize saldırmaktan vazgeçsinler. Çanakkale Savaşı’nı bize hatırlatan bu emanetler bizim değerimizdir. Buna karşı bir hareket var. Aynı güruh, aynı yolun yolcuları, aynı anlayışın temsilcileri, geçtiğimiz günlerde kurbanımıza, dini vecibemize dil uzattılar, hakaret ettiler. Artık bu milletin değer verdiği, dini ve milli değerlerine saldırmaktan vazgeçin. Biz AK Parti olarak burada yaşanan üzücü olayı kınıyoruz” diye konuştu.