Çarşi Avm’ye Karşı, Vatandaş Kararsız

Çarşi Avm’ye Karşı, Vatandaş Kararsız

Hafta sonu piknik yapmaktan daha cazip yerler haline gelen AVM’lere getirilen mesai ayarı ile indirim fırsatları hakkında getirilecek olan düzenleme kamuoyunda da geniş yankı buldu.
Arasında 400 metrekarenin üzerinde olan AVM’lere mesai ayarı getiren ‘Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Başkanlığı’na sunulması kamuoyunda da yankı buldu. Kimi vatandaş yasanın alışveriş ve eğlence özgürlükleri kısıtlayabileceğini savunurken, kimisi ise kapalı alanlara tıkılmaktan bıktıkları için yasanın çıkmasını istiyor. Yıllardır haksız rekabetten yakınan küçük esnaf ise yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguluyor. Fiili satış alanı 400 metrekarenin üzerinde olan hipermarket ve grossmarketlerin içinde olduğu büyük marketlere mesai ayarı getiren yasa ile büyük marketler pazar günü ve resmi tatillerde “müşteri trafiğine kapalı” olacak. Büyük mağazaların haksız rekabet oluşturan “maliyetin altında zararına satış” yapması ve süresi belirsiz indirimli satış kampanyası düzenlemesi de yasaklanacak. Sabah açılış 10.30, akşam kapanış 20.30 olan AVM’ler bu saatler dışında satış yapamayacak.
“KÜÇÜK ESNAFIN YAŞAMASI OLUR”
Konuyu değerlendiren Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya yasayı büyük bir mutlulukla karşıladıklarını ancak biraz geç kalındığını ifade ederek, “Zamanında şehrin göbeğine verilen AVM’ler bizi bitirmeye yönelikti. Bu bağlamda birçok esnafımız kepenk kapattı, iflas eden, yuvası dağılan, intihar edenler bile oldu. Neticede geç kalmış bir karar ama çıkarsa bu küçük esnafın yaşaması olur. Biz çok mutluyuz. Biz AVM’lerdeki markalar değiliz. Yabancı sermaye değil buradaki insanlar, bunlar gerçekten küçük esnaf. Ve bunların özelliği satarak yaşarlar. Bir araştırma sonucuna göre OSB’lerden daha fazla Kemeraltı’nda istihdam var. Burada 12 bin üstünde esnaf, 65 bin civarında ekmek yiyen insan var. Bu kadar insanı hiçe saymazsınız. AVM yasasının çıkması demek küçük esnafın rahatlaması demek. İnşallah ümitliyim çok iyi şeyler olacak esnafımız için” şeklinde konuştu.
Kamuoyunda da yankı uyandıran yasaya vatandaşlardan da yanıt geldi. Kimileri yasayı olumlu karşılarken, kimileri de yasayı özgürlüklerin kısıtlanması şeklinde yorumladı.
“ÇOCUĞUMU KAPALI ALANDA TUTMAKTAN KURTULURUM”
Çocuğunu alıp AVM’ye gelen Esra Kesin isimli vatandaş ise, "Çocuklarımı açık havaya götürsem daha memnun olacağım. Çocuklar da alışıyorlar, hafta sonu buraya gelmek istiyorlar. ’Anne arkadaşlar şuraya gitmiş’ demelerinden kurtulurum haliyle. İnşallah bu yasa çıkar" dedi.
Üniversite öğrencisi Betül Kırkpınar da öğrencilerin ve çalışanların AVM’leri 20.30 dan sonra gezebildiğini, bu yüzden saat ayarının biraz daha esnek olabileceğini savundu.
“KÜÇÜK ESNAFIN ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR”
Hem üniversite okuyan hem de esnaflık yapan Mahsun Demir isimli vatandaş da yasanın çıkması ile haksız rekabetin de önüne geçileceğini aktararak şöyle konuştu: “Bizim için çok iyi olacak. AVM’ler olanaklarıyla insanları oraya toparlıyor ve bu esnafın ölmesine neden oluyor. Oralarda daha büyük indirimler, olanaklar fazla biz çok kötü etkileniyoruz. Haksız rekabet var. Kesinlikle rekabet edemiyoruz. Biz 100 pantolon alırken onlar bin tane alıyor ve daha ucuza satabiliyor. Bu halk için doğrudan faydalı olsa da dolaylı olarak onları da etkiliyor. Çünkü küçük esnaf halkın orta direği demek, orta direk demek toplumun yüzde 50’si demek. Buralarda insan yok, oralarda otopark, daha güvenli görülmesi sebebiyle insanlar buralara gelmiyor.”
“AVM’LER SOSYAL KAYNAŞMA ALANI”
AVM’lerin sosyal bir kaynaşma alanı olduğuna dikkat çeken Mustafa Çeyir isimli kişi ise, “İnsanlar için sosyal bir aktivite, bir kaynaşma alanı sonuçta. Gelecek insanlar burada çoluğu ve çocuğuyla gezecek, alışverişini yapacak. Böyle bir ortam var ve bu ortamı insan her yerde yakalayamıyor” dedi.
Melike Demircan da küçük esnafın küçüldükçe küçüldüğünü belirterek, ülkenin gelişmesi için biraz da küçüklere yol vererek büyümelerinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
“BU YASA ÇOK GÜZEL OLDU”
30 yıldır esnaf olan ve AVM’lerin bellerini büktüğünü dile getiren Vedat İlhan ise şunları söyledi: “Bu AVM’lerin hep şehir dışında olması gerekiyor. Onlarla rekabet şansımız yok, işlerimiz çok düştü. Onlara yakın fiyatlarla çalışmaya çalışsak da çarşımızda otopark sorunumuz oluyor. Onlar da öyle bir sorun yok. Bu yasa çok güzel oldu, bizim için olumlu olacak. Bu işin arkasındayız. 30 yıldır burada esnafım, her geçen gün AVM sayısı yükseldikçe işlerimiz de geriye doğru gidiyor. İnşallah bu yasa aciliyetle yürürlüğe girer.”