'Çatı aday' için kim ne dedi?

'Çatı aday' için kim ne dedi?
 Konsensüs Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı:

Bu seçim son dört beş seçimde olduğu gibi çok gergin bir seçim olmayacak. Sert siyasi söylemler duymayacağız. CHP, bu belediye başkanlığı seçimlerinden sonra, sürekli cumhurbaşkanlığı seçimlerini siyasi zeminden çıkarmak istiyordu. Seçim, muhalefet açısından siyaset üstü olacaktı. Ayrıca anlaşılan şu ki, CHP, MHP'nin sunduğu adayı kabul etmiş. Muhalif koalisyon kurulmuş gibi gözüküyor. Muhalefet ile CHP'nin aldığı oylar birbirine çok yakın. Burada BDP'nin çok önemli bir anahtar rol oynadığını söyleyebiliriz. BDP'li siyasetçiler bunu pazarlık malzemesi olarak kullanacaklarını söylediler.

Prof Dr İhsan Yılmaz:

Kılıçdaroğlu ezberleri bozdu. İlk genel başkan seçildiğinde İslamofobiye yaklaşan çizgiyi kırmıştı. Kılıçdaroğlu daha önce de MHP kökenli muhafazakar bir adayı çıkarmıştı. Bu aklın devam edeceğini tahmin ediyorduk. Türkiye'de insanların yüzde 70'i sağ mıuhafazakar seçmen. Adayınızın kazanmasını istiyorsanız sağ muhafazakar biri seçmeliydiniz. İhsanoğlu'nun siyasetin dışından gelmesinin avantaj ve dezavantajları var. İcraatlarını vatandaşlara gösterememiş ancak iletişim devrinde yaşıyoruz. Bunu kolayca yapabilir, hızlı bir şekilde yapabilir. Avantajı Türkiye'nin kutuplaşmış olması. İnsanlar şiddete temayül göstermeye başladılar. Cumhurbaşkanı figürü de birleştirici, kucaklayıcı, sembolik bir isim olmalıydı bu kutuplaştırmayı çözebilmesi için.

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel:

Ortak aday olarak gösterilmesi isabetli bir karar. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan karşısında nasıl bir performans göstereceği belirsiz. CHP ve MHP’nin ortak aday göstermesi isabetli bir karar. İki partinin de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini başka bir türlü kazanmaları mümkün değildi. Ancak Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bir siyasetçi, politikacı olmaması burada dikkat çekici bir konu.

Ertuğrul Günay:

Sayın Prof. E.İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylık yarışına kalite getirecek olan saygıdeğer bir bilim insanı ve değerli bir yöneticidir. Başarılar dilerim.