Çavuşoğlu: “ışid’in Boşalttığı Yerlere Rejim Ya Da Diğer Terör Örgütler Yerleşmemelidir”

Çavuşoğlu: “ışid’in Boşalttığı Yerlere Rejim Ya Da Diğer Terör Örgütler Yerleşmemelidir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD’in boşalttığı yerlere Suriye rejimi ya da diğer terör örgütlerinin yerleşmemesi gerektiğini söyledi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa’ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius’la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu açıklamasında Fransa ve Türkiye’nin 2 yıllık eylem planına yönelik birçok alanda görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, “Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Ocak 2014 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasınca imzalanan İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Bildiri kapsamında bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bu ziyaretten yararlanarak ortak bildirinin uygulanmasına yönelik bir yol haritası olarak tasarlanan 2 senelik eylem planını bugün sizlerin huzurunda çok değerli dostum ve meslektaşım Laurent’le imzaladık. Bu eylem planı dış politika alanından işbirliğine, enerjiden ticaret yatırımlarına, kültürden eğitime uzanan ortak çıkarlarımız ve vizyonumuz çerçevesinde kısa vadede somut sonuçlara ulaşmamızı sağlayacaktır. Sayın Fabius ile bugünkü görüşmemiz gayet müspet ve samimi bir ortamda gerçekleşti. Ekonomi, kültür, terörle mücadele ve askeri alanlar başta olmak üzere ilişkilerimizin her boyutunu etraflı şekilde gerek baş başa gerekse heyetler arasında görüşme fırsatını bulduk. İkili ilişkilerimizin çok önemli boyutunu teşkil eden ticaret, ekonomi ve yatırımlarla ilgili iş birliğimizin olumlu bir mecrada seyrettiğini görmekten iki tarafta mutluluk duymaktadır ve bugün yine değerli dostum Laurent’in organizasyonuyla özellikle Türkiye’de yatırım yapan Fransız iş dünyasıyla da bir araya geldik, onların sorularını cevapladık ve onların taleplerini de not ettik” dedi.
“SON 10 YILDA DA DIŞ TİCARET HACMİMİZ YAKLAŞIK YÜZDE YÜZ ELLİ ORANINDA ARTMIŞTIR”
Türkiye’nin son yıllarda büyük bir ekonomik kalkınma gerçekleştirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Ben öncelikle Türkiye ekonomisine güvenen istikrarlı şekilde büyümeye devam eden ve önemli fırsatlar sunan, Türkiye ekonomisine güvenen ve yatırım yapan Fransız şirketlerine, dostlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye ekonomisinin ileriki yıllarda da fırsatlar sunacağını da bir kez daha hatırlatmak isterim ki son 10 yılda da dış ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde yüz elli oranında artmıştır ve 14 buçuk milyar dolara da yaklaşmıştır. Yaklaşık 11 milyar Euro civarındadır. Ve yine sayın Hollande’ın Ankara ziyareti sırasınca cumhurbaşkanlarımız bu hedefi 20 milyar dolar olarak belirlemişlerdir biz de bu hedefe ulaşmak için gerek dostum Laurent’le gerekse diğer bakan arkadaşlarla birlikte yoğun çaba sarf ediyoruz. Fransız firmalarının Türkiye’deki yaptığı yatırımların miktarı da gerçekten memnuniyet verici. Son 12 yılda bu rakamın 6,4 milyar dolara ulaştığını da görüyoruz. Türk firmalarının da Fransa’ya olan ilgisi göreceli olarak yeterli değil ama arttığını görüyoruz. Şu anda 133 milyon dolarlık bir yatırımın da Türk firmaları tarafından Fransa’da yapıldığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Her yıl ülkemizi ziyaret eden 1 milyondan fazla Fransız turist ile Fransa’da yaşayan 610 bini aşkın Türk toplumu ilişkilerimizin insani dokusunu oluşturmaktadır. Bu Fransa’da yaşayan Türk toplumunun yarıdan fazlasının Fransız vatandaşlığına geçmesi aslında Türk toplumunun nasıl iyi bir şekilde entegre olduğunun, aynı şekilde buradaki haklarından yapıcı bir şekilde, olumlu bir şekilde nasıl faydalandığını bir göstergesidir” dedi.
“FRANSA HİÇBİR FASLI BLOKE ETMEYECEĞİNİ AÇIKLARSA BUNDAN ÇOK BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYARIZ”
Türkiye’nin AB üyeliği hakkında da konuşan Çavuşoğlu, “Son yıllarda özellikle siyasete olan ilgisini de görüyoruz. Son seçimlerde 168 tane Türk kökenli Fransa vatandaşının belediye meclis üyeliğine seçildiğini de hep birlikte gördük. Bunun da devam etmesini arzu ediyoruz. Biz her zaman gerek Almanya’da, gerek Fransa’da yaşayan Türk toplumuna o ülkelerin hayatına, ya da ülkelere entegre olmalarını da her vesileyle teşvik ettiğimizi burada bir kere daha belirmek isterim. Türk toplumunun varlığı esasen ülkelerimiz arasındaki çok değerli dostluk köprüsü de oluşturmaktadır. 2015 yılında Türkiye’yle Fransa arasındaki iş gücü anlaşmasının ellinci yılını idrak edeceğiz. Bu konuda da bazı etkinlikler düzenlenecek diğer ülkelerde olduğu gibi. Umut ediyoruz ki Fransız yetkililer de bu etkinlikte aktif bir şekilde yer alırlar. Tabi ki değerli dostum Laurent’in de bahsettiği gibi Türkiye’nin AB müzakere sürecini de birlikte değerlendirdik. Ve Fransa’nın özellikle geçen yıl 22. fasıl üzerindeki blokajını kaldırmasından büyük bir mutluluk duyduk ve o 22. Faslı açma fırsatı da bulduk.Fransa’nın özellikle 23-24 gibi önemli fasıllar ki biz de bunların açılmasını istiyoruz her faslın açılıp müzakere edilmesini istiyoruz ve buna hazırız Türkiye olarak yeter ki siyasi engeller kalksın. Bu iki fasıla 23 ve 24. Fasılların açılmasına verdiğiniz destekten dolayı da çok teşekkür ediyorum. Ama burada bir dost olarak özelliklede ilişkilerimizin bugünkü seviyesine yakışan bir şekilde Fransa’da beklentimiz de şudur: Fransa hiçbir faslı bloke etmeyeceğini açıklarsa bundan çok büyük bir mutluluk duyarız. Bizim dostluğumuza yakışan da budur. Türkiye’nin ulaşmak istediği süreç bakımından da bence çok önemli bir mesaj olur, diğer ülkelere de AB kurumuna da çok önemli bir mesaj verilmiş olur. Bunu dostlarımızdan bekliyoruz” dedi.
“BÖLGEYE İSTİKRARI, GÜVENİ GETİRMEK İSTİYORSAK KAPSAMLI BİR STRATEJİYLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”
IŞİD’e karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, “İkili düzeydeki iş birliğimizin yanı sıra değerli dostuma ve çalışma arkadaşlarımıza NATO müttefiki olarak ya da büyük ölçüde örtüşen önceliklerimiz bulunmaktadır. Bunları da değerlendirdik. Suriye, Irak, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, Afrika’daki durum ve işbirliği gibi konuları da ele aldık. Türkiye diğer müttefiklerimiz gibi o bölgede yaşayan ülke olarak IŞİD terörüyle mücadelede kararlıdır ve IŞİD’i büyük bir bölgenin istikrarı, güveni için tehdit olarak görmektedir. Terörden çok çeken bir ülke olarak bu mücadelede herkesin yakın iş birliği içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz ve Türkiye olarak da bu konuda üzerimize düşeni terörle mücadelede üzerimize düşeni yapacağımızı her vesileyle vurguluyoruz. Laurent’in Irak üzerinde burada düzenlediği bir toplantıda da açık bir şekilde bu düşüncemizi vurguladık. Ve değerli dostum Laurent’le bugün bir kez daha teyit ettik ki terörle mücadele konusunda düşüncelerimiz aynı, hedeflerimiz de aynı. Özellikle bölgenin gerçeğini çok iyi bir şekilde analiz ettikleri için ve gerçekçi yaklaşımları için Fransa’ya ve değerli dostum Laurent’e de teşekkür ediyorum. Eğer bölgeden terörü yok etmek istiyorsak, bölgeye istikrarı, güveni getirmek istiyorsak kapsamlı bir stratejiyle birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
“IRAK’TAKİ MALİKİ REJİMİ NASIL DEĞİŞTİYSE SURİYE’DE DE SİYASİ DÖNÜŞÜMLE BU REJİMİN DE GİTMESİ LAZIM”
Suriye’deki Esad rejiminin de en az IŞİD kadar tehlikeli olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bugün gördük ki hava saldırılarıyla da terörün bu bölgeden yok edilmesi mümkün görülmemektedir hatta durdurulması bile zor görünmektedir. Dolayısıyla kapsamlı bir strateji bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor ve strateji çerçevesinde birlikte hareket etmek gerekiyor. Ve bu konuda da daha önce de söylediğimiz gibi güvenli bölge veya aynı şekilde uçuşa yasak bölgenin mutlaka tesis edilmesi lazım. Çünkü bu krizin değişik boyutları var. Terörle mücadele var aynı şekilde terörün gerçek kaynağı da Esad rejimidir, bu rejimin de mutlaka Irak’taki Maliki rejimi nasıl değiştiyse Suriye’de de siyasi dönüşümle bu rejimin de gitmesi lazım. 200 bin insanı nükleer silahlarla, kimyasal silahlarla ve varil bombalarıyla, hava saldırılarıyla, klorin gazlarıyla vahşice öldüren bir rejim IŞİD’den daha az tehlikeli değildir” dedi.
“IŞİD’İN BOŞALTTIĞI YERLERE DE REJİM YA DA DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİ GÜÇLERİNİ YERLEŞTİRMEMELİDİR”
IŞİD’in boşalttığı yerlere rejim ya da diğer terör örgütlerinin yerleştirilmemesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “IŞİD’in boşalttığı yerlere rejim ya da diğer terör örgütleri güçlerini yerleştirmemelidir çünkü bunlar da en az IŞİD kadar tehlikelidirler. Dolayısıyla bölgedeki terörü bölgenin terörden ve tehlikelerden bu kapsamlı stratejiyi hep birlikte uygulamamız lazım ve insani boyutunu da hiçbir zaman ihmal etmememiz lazım. Bugün Türkiye Suriye ve Irak’tan gelen bunun yüzde 99’u Suriye’den gelen 1,6 milyon insana ev sahipliği yapmaktadır. Bunların 220 bin son kamplarla birlikte 250 binden fazlası kamplarda ve geri kalanı değişik kentlerimizde yaşamaktadır. Ve onların iyi şartlarda yaşaması için her türlü imkanı seferber ediyoruz. Ama bu iş artık Türkiye’nin tek başına yüklenebileceği bir yükün dışına çıktı ve bu yükü birlikte paylaşmamız gerekiyor. BM başta olmak üzere paylaşmamız gerekiyor. Ve bu insanların düzenli bir şekilde tekrar Suriye içine yerleştirilmesi gerekiyor. İşte bu sebepten dolayı da güvenli bölgenin mutlaka oluşturulması gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz Suriye’den gelen kardeşlerimizin Türkiye’de şu anda 30 bin yeni bebeği oldu ve bu sayının artacağını görüyoruz. Bunların da hakları var. Eğitim hakları var. Biz eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi her türlü imkanımızı sunuyoruz ama bu işin orta ve uzun vadede kapsamlı bir stratejiyle planlanması gerekiyor ve bu insanların kendi topraklarına güvenli yerlere yerleştirilmesi gerekiyor ki Lübnan’da ve Ürdün’de de yine 1 milyonu aşkın mülteci var, göçmen var, yerinden edilmiş insanlar var. Ama tüm bu konularda Fransa’yla aynı düşüncede olduğumuzu görmek ve bugün bunu bir kere daha teyit etmekten büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Türkiye ve Fransa terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte hareket edecektir. Diğer müttefiklerimizle birlikte bölgenin istikrarı ve güveni için de stratejiler ve tespitler konusunda da aynı düşünmekteyiz” diye konuştu.