Cem Uzan rekor tazminat istedi

Cem Uzan rekor tazminat istedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cem Uzan’ın Türkiye aleyhine Stockholm’de yaptığı tazminat başvurusunun sorulması üzerine konunun davanın kazanılıp kazanılmamasıyla değil, kabul edilip edilmemesiyle ilgili olduğunu kaydetti. Enerji Bakanı Yıldız, ‘Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar’ konulu toplantının ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“232 milyar dolar gibi, 12 yıl önce hükümetlerimizin iş başına geldiğindeki Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılası kadar bir miktar talep ediliyor bizden” diyen Bakan Yıldız “Konu Cem Uzan’ın yaptığı müracaatla beraber, Türkiye aleyhine açılan 2.5 milyar Euro’luk davanın kabul görüp görmeyeceğiyle alakalıydı. Bu dava kabul gördü. Bundan sonra görüşülmeye başlanacak. Haklı olduğumuz konuda savunmamıza, tecrübeli kadromuzla beraber devam edeceğiz. Haksız yere ne bir şahsın ne de bir hükmü şahsiyetin haklarının alınmasına taraf değiliz. Hukuki mücadelemiz devam edecek. Tecrübeli bir hukuk bürosu ve kadroyla çalışıyoruz” diye konuştu.

22 Haziran’da 3. tanker

Bu arada Irak’taki gelişmeler petrol ihracatı konusunda endişelere neden olurken, Bakan Yıldız Kuzey Irak’tan Ceyhan’a petrol sevkiyatının devam ettiğini belirterek yol haritasında değişiklik olmadığını söyledi. Yıldız “Irak stabil hale gelinceye kadar her türlü riski içinde barındırıyor. Petrol akışının ileride kesilip kesilmeyeceğini söylemek kolay değil” dedi. Hampetrol fiyatlarındaki artışın Türkiye’nin maliyetlerine olumsuz yansıdığına dikkat çeken Yıldız “Bu durumu tüketicimize, sanayicimize, konutlara yansıtmamaya gayret ediyoruz” dedi. Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden sevkinde 3. tankerle ilgili 22 Haziran ile ilgili bir program olduğunu kaydetti.

Enerjide yılda 15 milyar liralık tasarruf planı

Enerji Bakanı Yıldız, demir-çelik, çimento, petrokimya ve seramik sektörlerinde her yıl 15 milyar liralık tasarruf sağlayacak programı uygulamaya koyduklarını belirtti. 10 yılda yalnızca sanayi sektöründe ülke ekonomisine 65 milyar lira katkı sağlanmasını öngördüklerini bildirdi. Yıldız, bazı enerji yatırımlarının teşvik edileceğini ifade etti.

TPAO çalışanları

Irak’ta çalışan TPAO personelinin tahliye edilip edilmeyeceği ile ilgili bir soruya karşılık da Yıldız “Musul ve Basra’da TPAO çalışanları var ancak riskli bölgelerde bulunmuyorlar” dedi. Yıldız, Musul, Basra, Siba ve Mansuriye gibi yerlerde çalışan TPAO çalışanlarının bulunduğunu belirterek, “Şu anda TPAO çalışanlarının önemli bir kesimi, ki çok fazla değil, çalışmalarına bulundukları yerlerde devam ediyorlar. Ama riskleri takip ediyoruz” dedi.