Cennet’ül Baki Kabristanına Ziyaretçi Akını

Cennet’ül Baki Kabristanına Ziyaretçi Akını

Kutsal topraklara gelen yüzbinlerce hacı, görevlerini tamamladıktan sonra Medine-i Münevvere’de Peygamber Efendimizin kabri ile ashabının bulunduğu Cennet’ül Baki Kabristanı’nı ziyaret ediyor. Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan kabristana girişte kuyruk oluşuyor.
Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere’ye hicretinden önce Gargat ağaçlarıyla kaplı Mescid-i Nebevi yanındaki alan, Efendimiz Medine’ye geldikten sonra temizlenerek kabristan haline getirildi. İlk olarak muhacir sahabelerden Hazreti Osman Bin Maz’un defnedildiği Cennet’ül Baki Kabristanı’nda, on bin civarında Sahabe-i Kiram metfun bulunuyor. Halen Medine’de vefat edenlerin defnedilmeye devam edildiği Cennet’ül Baki Kabristanı’nda Osmanlı dönemine kadar birçok önemli şahsiyetin türbeleri bulunuyordu. Ancak günümüzde Vahhabi inancı sebebiyle mezar taşlarında isim bile olmayan mezarlıkta 3. Halife Hazreti Osman Zinnureyn de metfun bulunuyor.
Efendimizin zevceleri Hazreti Aişe, Hafsa, Sevde, Zeynep binti Cahş, Ümmü Habibe, Seleme, Cevriye, Zeynep ve Safiye validelerimizin kabirleri girişte yer alıyor. Kızları Ümmü Gülsüm, Rukiyye, Zeynep ve oğlu İbrahim’in mezarları da kabristanda yerleri biliniyor. Hazreti Abbas, Hazreti Fatıma, Caferi Sadık, Muhammed Bakır, Zeynel Abidin, İmam Hasan, İmam Malik, Nafi, Efendimizin halaları Safiyye, Atike, Ümmül Benim ve Uhut ile Harra Şehitleri de mezarlıkta bulunuyor. Efendimizin sütannesi Halime, Süfyan bin Haris, Saad bin Muaz, Ebu Said El Hudri gibi önemli şahsiyetlerin kabirlerinin yeri biliniyor.
Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan Cennet’ül Baki Kabristanı’na bütün hacılar ziyarette bulunuyor. Suudi görevliler kabristanda hacıların el açıp dua etmelerine de mani oluyor.