Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nda Ecrimisil Dönemi

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nda Ecrimisil Dönemi

Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerindeki ecrimisil işlemleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Doğal sit alanları, özel çevre koruma bölgeleri ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanlardaki devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması, ön izin, kullanma izni verilmesi, ecrimisil, tahsis, işletme hakkı verilmesi ve tahliye işlemleri "Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülüyor. Özel çevre koruma bölgeleri ve doğal sit alanlarında, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde izinsiz ve denetimsiz alanın kalmaması, alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için kontrollü kullanımının sağlanması, kaynak değerlerini koruyarak gelir elde edilmesi ve alanlarda örnek işletme modelinin geliştirilmesi hedefleniyor. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerin İdare’nin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle devletin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın fuzuli işgalinden tazminat alınması işlemi olan ecrimisil, geriye dönük 5 yıl olarak alınıyor. Ecrimisil işlemleri sırasıyla tespit ve takdir edilmesi, ecrimisil ihbarnamesi, ecrimisil düzeltme ihbarnamesi ve ödeme planı hazırlanarak yapılıyor.
Ecrimisile itiraz edilmemesi halinde yüzde 20 indirim, peşin ödeme halinde yüzde 15 indirim, itirazsız ve peşin ödemelerde toplam yüzde 35 indirim uygulanacak. Bu kapsamda yapılacak ecrimisil iş ve işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek.