Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Ortofoto Projesi

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Ortofoto Projesi

Ortofoto Projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile oluşturulan coğrafi veriler, ATLAS uygulaması ile paylaşılmaya başlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın coğrafi veri üretim çalışmalarını yakından takip etmek isteyen vatandaşlara açık olan sisteme internet üzerinden www.atlas.gov.tr adresinden erişilebiliyor. Adres arama, parsel arama ve çizim yapma gibi uygulamaların da eklendiği ‘ATLAS’ uygulaması, kullanımı oldukça kolay olmakla birlikte kullanıcılarına zengin bir içerik sunuyor. Coğrafi veri üretimi yapan diğer kurum ve kuruluşların da verileri, izin verilmesi durumunda www.atlas.gov.tr adresinden yayınlanıyor. Kurum ve kuruluşların, yazılım geliştiricilerinin, üniversite öğrencilerinin ve araştırmacıların da sistemi kolay kullanabilmesi amacı ile ATLAS uygulamasının yanında ATLASAPI uygulama eklentisi hazırlandı. Eklentinin tüm dokümanlarına www.atlas.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Hem Bakanlık coğrafi verilerinin kolay kullanılması hem de coğrafi verilerin kolay üretilebilmesi için uygulamacılara sunulan bu imkanlar tamamen açık kaynak kodları ile ulusal kaynaklar kullanılarak hazırlandı.
Konuyu değerlendiren Bakan İdris Güllüce, “Ortofoto Projesi karar destek süreçlerinin etkinlik ve verimliliğinin arttırılması açısından Bakanlığımız adına çok önemli. Ama biz bu projeden sadece Bakanlığımızın değil, kurum ve kuruluşların, yazılım geliştiricilerinin, üniversite öğrencilerinin, araştırmacıların ve tüm vatandaşlarımızın yararlanması için ATLAS ve ATLASAPI uygulamasını başlattık” dedi.