Çeyiz desteği almak isteyenlerin yapması gerekenler

Çeyiz desteği almak isteyenlerin yapması gerekenler

Hazine Müsteşarlığı'nın nisanda çıkan torba kanuna dayanarak hazırladığı 'Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik' netleşti. Çeyiz Hesabı söz konusu yönetmelikte Bireysel Emeklilik Sistem'inde (BES) olduğu gibi uzun vade özendirildi. Yönetmeliğe göre gençler devlet yardımından faydalanmak için evlenmeden 3 yıl önce para biriktirmek zorunda. Gençler düzenli olarak ayda en az 100 en fazla bin lira biriktirirlerse devlet desteğinden yararlanabilecekler.

GENÇLER ÇEYİZ DESTEĞİNİ NASIL ALACAK?

Gazetelerde de yer alan haberlere göre, 4 yıl para biriktiren biriktirdiği paranın yüzde 10'u kadar ve en fazla 4 bin lira, 5 yıla kadar (59 aya kadar) para biriktiren biriken tutarın yüzde 15'i ve en fazla 4.500 lira alacak. 60 ay ve üstünde para biriktiren, biriktirdiği paranın yüzde 20'sini alacak. Tabii en yüksek tutar 5 bin lira olacak. Gençler en az üç yıl sonra evlendiğinde ise örneğin biriktirdiği 10 bin lira için devletten bu tutarın yüzde 10'u yani bin lira kadar bir destek alacak. En fazla devlet yardımı 5 bin lira ile sınırlandığı için evlenene kadar 25 bin lira biriktirilmesi halinde devletten en yüksek fayda sağlanmış olacak.

ELİNE NE KADAR GEÇECEK

Örneğin evlenmesine 5 yıl kalan bir genç aylık 416 liralık birikim yaparak evlendiğinde devletten 5 bin lira alabilecek. Aylık 100 lira birikim yapan ise 5 yıl para biriktirirse toplam biriktirdiği 6 bin liraya karşı devletten bin 200 lira alacak. Tüm bu şartlardan yararlanmak için 27 yaşından küçük olma şartı aranacak.

BANKACILAR KARTLA BİRİKTİRME İSTEDI

Taslağın ortaya çıkması üzerine önceki gün Bankalar Birliği'nde toplanan bankacıların, özellikle biriktirme hesabının kredi kartından yapılabilmesi gibi pratik önerileri olduğu öğrenildi. Bankacılar ayrıca 3 yıldan başlayıp 5 yıla kadar farklılaşan modelin de sadeleşmesini talep etti. Ayrıca Hazine'den sistemin daha cazip kılınması için katkı tutarlarının artırılması istendi. Ancak Hazine yetkililerinin bütçeyi gerekçe göstererek bu öneriyi reddettiği öğrenildi. Hazine'nin yeni evlenenlerin konut alabilmeleri için bir taslak hazırlığı içinde olduğu ifade edildi.