Charlie Hebdo Karikatürüne Yayın Yasağı Koyma Talebinde Bulunan Avukat İha’ya Konuştu

Charlie Hebdo Karikatürüne Yayın Yasağı Koyma Talebinde Bulunan Avukat İha’ya Konuştu

Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, Charlie Hebdo Dergisi’nin yeni çıkan sayısında yayımladığı Hazreti Muhammed karikatürlerine yayın yasağı getirilmesini talep eden avukat Ercan Ezgin, mahkemenin bazı sitelerin konu ile ilgili içerikleri hakkında verdiği yayın yasağı kararını olumlu bulduklarını belirtti. Ezgin, hukuki bir mücadele gösterdiklerini ifade ederek, bu ve benzeri durumlarla ilgili ortaya koyulacak tedbirin Fransa’da örneğinin yaşandığı gibi şiddet içermemesi gerektiğini vurguladı.
Charlie Hebdo Dergisi’nin bugün yayımlanan yeni sayısında yer verdiği Hazreti Muhammed karikatürü ile ilgili dün Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, yayın yasağı getirilmesini talep eden Diyarbakır Barosu’na kayıtlı avukatlardan Ercan Ezgin, mahkemenin bazı sitelerin konu ile ilgili içerikleri hakkında verdiği yayın yasağına ilişkin İHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Ezgin, yaptıkları başvuruya mahkemenin olumlu yanıt verdiğini anımsatarak, “Toplumda infiale yol açabilecek, toplumu gerebilecek ve farklı düşünce ile inançlara sahip insanların birbirine karşı husumet beslemesini tetikleyebilecek bu durum asla kabul edilemezdi. Bu konuda mahkeme geçekten hukuka, vicdana, ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına uyan bir karar vermiştir. Bunu çok olumlu buluyoruz” dedi.
“KESİNLİKLE ŞİDDETİ BENİMSEMİYORUZ”
Basın ve ifade özgürlüğünün en temel haklardan olduğunu ancak kişinin temel hak ve özgürlüklerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ezgin, “Dini ve kutsal değerler de en temel haklarımızdan olan vazgeçilmez olan kişilik haklarımızdandır. Bunların çatışmaması lazım. Verilen bu karar hukuki bir mücadele sonucu verilmiştir. Müslümanlar olarak provokasyon amaçlı karikatür ve benzeri yayınlarla ilgili ortaya koyacağımız tepkilerin kesinlikle şiddet içermemesi ve toplumu şiddete sevk edecek bir şekilde olmaması, Fransa’da da örneği görüldüğü gibi insanların ölümüne yol açmadan bu şekilde hukuki yolların kullanılarak sonucu gitmesi gerekir. Tüm Müslümanlara da yakışan budur. İslamiyet hoşgörü dinidir. Kesinlikle şiddeti benimsemiyoruz. Dini değerlerimize ve kutsal değerlerimize basın ve ifade özgürlüğü adı altında yapılan ve yapılacak saldırıları kabullenmiyoruz, kabullenmeyeceğiz. Yaptığımız başvurunun amacı dinimize ve kutsal değerlerimize bundan sonra daha fazla hakaret edilmemesi, küçük düşürmeye yol açacak eylem ve sözlerde bulunulmamasıdır” diye konuştu.