Cheetah 3 artık merdivenlerden de çıkabiliyor

Cheetah 3 artık merdivenlerden de çıkabiliyor

MIT'nin Cheetah 3 adlı robotu, yeni yeteneklere sahip. Kameralar olmadan engelleri atlayabilen 90 kiloluk robot, görme yerine çevresini dokunarak algılayabiliyor.

Boston Dynamics'in sevimli SpotMini'sinin daha önce merdivenlerden çıktığını gördük. Ancak SpotMini kamera kullanıyor. Cheetah 3'ün arkasındaki ekip, onun yolu görmeden hareket etmesini istiyor. Görme konusuna çok fazla güvenmemek gerektiği robotu yavaşlattığı hatta yanıltıcı hale getirebildiği belirtildi.

Cheetah 3 aynı zamanda kamera ya da harici çevresel sensörlere ihtiyaç duymadan komutları yerine getirebiliyor. Ayrıca, Cheetah 3, düşmesini önlemek için yürüyüşünü değiştirmesine yardımcı olan yeni tahmin algoritmalarına da sahip.

MIT'nin paylaştığı videoda da görüldüğü gibi çekme, darbelere karşı ayakta kalabilen Cheetah 3, üç ayak üzerinde ilerleyebiliyor, merdiven çıkabiliyor.

Boston Dynamics'in robot köpekleri kapıları açabiliyor

Boston Dynamics, ürkütücü robot çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. BostonDynamics'in geçtiğimiz Kasım ayında tanıtılan robot köpeği SpotMini, yayınlanan yeni videoda kapıları açıyor ve arkadaşına yol veriyor.

Videonun başında kapıya yaklaşan ve herhangi bir kıskaçlı uzva sahip olmayan bir Spot Mini görüyoruz. Çaresizce kapıyı açamayacağını annlayan SpotMini'nin imdadına arkadaşı yetişiyor.

Baş kısma yerleştirilen robotik bir kolla yeniden tasarlanan SpotMini, kapıya yaklaşarak kapı kulpunun yerini tespit ediyor, robotik kolunu harekete geçirerek kapıyı açıyor ve arkadaşının kapıdan geçmesini sağlıyor. SpotMini ön bacaklarından birini de kapının kendiliğinden kapanmaması için kullanıyor.

2016'da gördüğümüz Atlas adlı robot da itilebilir bir kapıyı kolaylıkla açabiliyordu. Ancak bu epey etkileyici olmuş.

SpotMini'nin tüm bu işlemleri kendiliğinden mi yaptığı yoksa uzaktan kontrol mü edildiği belli değil.