Chp İzmir Zirvede İzmir Ve Türkiye’yi Tartıştı

Chp İzmir Zirvede İzmir Ve Türkiye’yi Tartıştı

CHP İzmir İl Başkanlığı “Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından İzmir ve Türkiye” konulu panelde Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi. CHP İl Başkanı Ali Engin, "İzmir’de önemli bir başarı elde ettik. İzmir, Türkiye’nin birçok yerinden gelen insanların barış içinde yaşadığı, Cumhuriyet ve Atatürk’e sahip çıktıkları, inançların bir arada bulunduğu bir kent. İyi ki burada yaşıyoruz” dedi.
Narlıdere Kaya Termal Otel’deki panele, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sencer Ayata, Burhan Şenatalar ve Doç. Dr. Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, gerçekleştirdikleri toplantının ‘Biz nerede hata yaptık?’ toplantısı olmadığını ifade ederek, "Biz yerel seçimlerin ardından toplantılarda, parti içi toplantılarda bu eksikleri tartışıyoruz. Burada akademisyenler var. Sadece CHP’nin eksikleri üzerinden değerlendirme yapmak yanlış olur. CHP olarak İzmir’de yerel ve genel seçim geçirdik. 30 ilçemizin 22 ilçesini CHP’li başkanlar kazandı. Urla ve Konak’ta kadın belediye başkanlarımız ve genç kadromuz var. Tecrübeli bir Büyükşehir Belediye başkanlığı liderliğinde yürüyen ilçe belediye başkanları ve deneyimli bir il yönetimi var. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yükün büyük bölümünü CHP aldı. İzmir’de önemli bir başarı elde ettik. İzmir, Türkiye’nin birçok yerinden gelen insanların barış içinde yaşadığı, Cumhuriyet ve Atatürk’e sahip çıktıkları, inançların bir arada bulunduğu bir kent. İyi ki burada yaşıyoruz” dedi.
İzmir’in hükümet tarafından engellendiğini iddia eden Engin, “İzmir’in sorunları var. Son Büyükşehir yasası ile birlikte görevler Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Anadolu’nun birçok illerinde özel idare malları belediyelere verilirken İzmir’de 4 milyar TL’lik yerel servet hazineye devredildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri önemli yatırımlar yaptı. Kentimiz yerel kalkınmada, çevrede, ulaşımda örnektir. Hükümetin ve bürokrasinin engelleri ile karşılaşıyoruz. AKP İl Başkanı’na projeleri ve bekleyen hizmetleri sunduk. Sorunların çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata ise konuşmasında, “AKP ve CHP’nin oylarının toplamı yüzde 75’in altına düşmüyor. Geri kalan partilerin oyları daha sağlam temele oturmaya başladı. Her siyasi partide seçmenlerin önemli bölümü partisine bağlı. Seçmenler artık eskisi gibi yer değiştirmiyor. Seçmenlerin yüzde 15’i değişken durumda. Bu oran çok azaldı. Bir yanda da diğer partiyi düşünenler var. Bunların oranı da yüzde 30’u buluyor. Bazı seçmenler birçok durumda oylarını değiştirebildiklerini söylüyorlar. Bundan sonra oy kazanmak aslanın ağzındadır” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Sayek Böke de, ekonomiyle ilgili değerlendirme yapmak için son yerel seçime değil geçmiş 10 yıla bakmak gerektiğini ifade ederek, "Kalkınma stratejisi çok önemlidir. Bunun içinde ekonomiden bahsetmemek mümkün değildir. Seçmen bazı şeylerin değişeceğini ve değişmeyeceğini duymak istiyor. Son 10 yıla baktığımızda genel seçmene sorduğunuzda ekonomi gayet iyi gidiyor diyor. Bu yanlış. Bakalım bu kadar iyi gidiyor mu ekonomi? Büyüme oranıyla AKP’ye oy oranı arasında paralel artan bir oran var. Bu AKP’ye has bir şey değil. Ekonomik olarak başarılı gözükenler tekrar seçiliyor” dedi.
Panelde, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Şükrü Küçükşahin birer sunum yaptılar.