CHP, ’Kürt meselesinde kırmızı çizgimiz yok’ dedi

CHP, ’Kürt meselesinde kırmızı çizgimiz yok’ dedi

 Kürtler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır’da çözüm sürecine ilişkin söylediklerini olumlu karşıladı. Kılıçdaroğlu’nun katıldığı toplantıyı düzenleyen Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının “CHP, Kürt sorununa uzak duruyor” algısını değiştirebileceğini söyledi. Kaya, Kılıçdaroğlu’nun hiçbir konuda kırmızıçizgilerinin olmadığını, süreçte kendilerine bir görev düşerse muhalefet olarak destek olabileceklerini söylediğini de aktardı.

 
Mehmet Kaya, Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmenin detaylarını Taraf’a anlattı. Kaya, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu, ‘Anadilde eğitimin karşısında değiliz, daha bilimsel çalışma yapılarak ortaya konmasını istiyoruz’ dedi. Bilinenin aksine birçok konuda aslında kırmızıçizgisi olmadığını ifade etti. ‘Tartışsak da diyalog yoluyla bu konuları aşmamız gerekir’ dedi. Bu, Kürtlerin istediği bir yaşam modeliyle ilgili yol almak demektir. AKP ile BDP arasında sıkışan, dönem dönem gerilen bir barış süreci var. Kemal Bey, ‘Biz çözüm sürecinin hiçbir şekilde karşısında olmayız ve olmayacağız da. Bizden istenen desteği vermeye hazırız’ dedi. Yol açıcılıktır bu. Bu tür ziyaret ve diyalogların sıklaştırılacağını ifade etti.
 
Kürtler çok da güven vermeyen bir süreç içinde olduklarını görebili-yorlar. Bu, taraflarca çözülmesi gereken bir sorun. Şu an Köşk seçimleri var. Sadece AK Parti ile yol alıp diğer partileri dışarıda bırakmak doğru bir yaklaşım değil. Dönem dönem Abdullah Öcalan da CHP’nin sürecin dışında kalmasının yol almada sıkıntı yaratabileceğini söylüyordu. Bunu yaşarken de gördük. AK Parti’de bu süreçle ilgili adım atarken sürekli CHP’nin engel çıkardığını söyledi.
 
BÖLGEYE AÇIK ÇEK VERDİ

Kemal Bey, Diyarbakır’daki toplantıda bu konuda bir açık çek verdi. Hiçbir konuda kırmızıçizgileri olmadığını, süreçte kendilerine bir görev düşerse muhalefet olarak yardımcı olabileceklerini söyledi. Bu, önemli bir açıklamadır. Muhakkak bunu destekleyecek, Kürt siyasetinden olsun, Abdullah Öcalan’dan olsun bir cevap gelecektir. Abdullah Öcalan’ın en son söylediği iki kavramı Kemal Bey de dile getirdi. Bu sürecin Meclis’te yasal zemine kavuşturulması ve şeffaf olması önemli açıklamalar. Kürtlerin bu süreçteki taleplerini destekleyen açıklamalar.”
 
EKMEL BEY KÜRTLER'E SESLENECEK

Toplantıda STK temsilcilerinin, CHP ve MHP’nin Köşk adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çok tanınan bir olmadığı ve Kürt sorunu hakkında neler düşündüğünü bilmediklerini söylediğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: “Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanın bir anlamda sembol olduğu ve siyasi irade kullanacak bir boyutunun olmamasından dolayı böyle değerlendirmek gerektiğini söyledi. Böyle bir misyon biçtikleri için de böyle bir aday çıkardıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu’nun Kürt sorunu konusunda açıklamalar yapabileceğine de işaret etti.”