CHP, o yasaların iptali için AYM'ye başvurdu

CHP, o yasaların iptali için AYM'ye başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında CHP olarak Soma maden faciasından sonra hükümetin Meclis’ten geçirdiği 146 maddelik torba yasasının 23 maddesinin iptali istemi ile AYM'ye başvurduklarını bildirdi.

TAŞERON UYGULAMASININ İPTALİ

Daha önce ivedi olarak 3 maddeyi AYM’ye götürdüklerini hatırlatan Çebi, anayasa aykırı olduğu gerekçesi ile yüksek yargıya taşıdıkları 23 maddeden yedisi hakkında görüşlerini paylaştı. Birinci madde olarak taşeron uygulamasının iptalini istediklerini ifade eden CHP Grup Başkanvekili, kabul edilen torba yasası ile taşeronluk sisteminin daraltılmasının aksine hükümetçe kapsamının genişletildiğini anlattı.

"GÖZÜ İNŞAATTAN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMEYEN BİR ANLAYIŞ VAR YÖNETİMDE"

Anayasaya göre meraların devletin koruması altında olduğunu ifade belirten Çebi, Torba yasaya eklenen bir madde ile Bakanlar Kurulu’nun istediği merayı yapılaşmaya açabildiğinin altını çizen Çebi, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında meraların ülke yüz ölçümüne oranının yüzde 56 olduğunu, bugün bu oranın yüzde 16’ya düştüğünü aktardı. Meraların elden gittiğini söyleyen Çebi, "Gözü inşaattan başka bir şey görmeyen bir anlayış var yönetimde." dedi.

DEİK DÜZENLEMESİ DE AYM'YE TAŞINDI

Akif Hamzaçebi, özel bir kurum olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nun (DEİK) kamulaştırılmasını ve avukatlık kanunda yapılan düzenlemeyi de iptal istemiyle AYM'ye taşıdıklarını da söyledi. Akif Hamzaçebi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kadrolaşmaya yol açacak bir düzenlemenin söz konusu olduğunu, bu maddeyi de yüksek yargıya götürdüklerini dile getirdi.