CHP ve MHP'yi bekleyen tehlike

CHP ve MHP'yi bekleyen tehlike

CHP ve MHP'nin çatı aday olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 6 haftalık Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için, 20 milyon lira gerekiyor. Vekillerden beklenen para ise 1 milyon 650 bin lira. Bağımsız vekillerle paranın miktarı 1 milyon 780 bine çıkıyor ancak kampanya için gereken miktar ile arada uçurum olması partiler ve İhsanoğlu için "tehlikeli" ve "arada uçurum" var yorumlarına neden oluyor.

VEKİL BAĞIŞLARI 9 BİN LİRAYI AŞMAYACAK

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu 29 Haziran’da aday gösterilmesinin ardından seçim kampanyası başlayacak. Kanuna göre partiler İhsanoğlu’na kampanyası için yardım edemeyecek. Bu anlamda çare, iki partinin milletvekillerinin kişisel olarak yapacakları ve kanunen 9 bin 82 lirayı geçmeyen bağışlar olacak.

182 VEKİL KAMPANYAYA DESTEK SAĞLAYACAK

CHP ve MHP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 182. Eğer hiç fire vermeden iki partinin tüm vekilleri bağış yaparsa 1 milyon 652 bin lira toplanıyor. Bağımsız 14 milletvekili de İhsanoğlu’nu desteklerse bağışlar 1 milyon 780 bin liraya ulaşacak. Peki, kampanyanın Mali boyutu ne olacak ve nasıl karşılanacak? Bu soruların cevabını Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir verdi.

"KAMPANYA İÇİN 20 MİLYONA İHTİYAÇ VAR"

Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kampanyası için en az 20 milyon liraya ihtiyaç olduğunu belirtiyor:

"Kampanyanın medya ayağında 6 hafta televizyon, gazete ve internet reklamları için 10-15 milyon TL paraya ihtiyaç var. Ofisler, yurt içi ve yurt dışı mitingler yani organizasyon için yaklaşık 7.5 milyon lira civarında bir bütçe gerekir. Yani 1.5 ay için en az 15-20 milyon lira civarında bir paraya ihtiyacı var. Türkiye’nin yüzde 80’inine ulaşacak televizyonlarda sadece 30 saniyelik bir reklam filminin döndüğü kampanyanın bir aylık maliyeti 5 milyon liraya mal oluyor."

"DEVLET ADAYLARA YARDIM ETMELİYDİ"

Prof. Bir, seçmenlerin kampanya için bağış yapmayacağı görüşünde:

"Partiler özellikle yurt dışı için şöyle bir yol izleyebilir. Mesela MHP ya da CHP Almanya, Avusturya ya da Fransa’da bir toplantı düzenleyip Ekmeleddin İhsanoğlu’nu konuşmacı olarak davet eder. Genel başkanların ardından da İhsanoğlu konuşmasını yapar. Aksi taktirde Avrupa’da bir organizasyon yapmak zor. İki partinin vekillerinin yapacağı bağışlar yetmez. Seçmenden çok bağış gelmesi lazım. Ancak kimse öyle ciddi bir bağışta bulunmaz. Bu kampanyanın başarılı olması çok zor. Aslında devlet nasıl siyasi partilere yardım ediyorsa Cumhurbaşkanı adayları için bir formül geliştirerek yardım etmeliydi. Şartları belirleyip 5-10 milyon lira civarında bir para adaya verilmeliydi."