Chp Yine Anayasa Mahkemesi’ne Gidiyor

Chp Yine Anayasa Mahkemesi’ne Gidiyor

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hakimler ve savcıların özlük haklarını düzenleyen teklife Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören maddelerin eklenerek Meclis’e gönderilmesini eleştirdi. Hamzaçebi, teklifin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.
TBMM AK Parti Grubu tarafından hakimler ve savcıların özlük haklarını düzenleyen teklife Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören maddelerin eklenerek, Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi adı altında TBMM’ye gönderilen düzenlemeyi eleştiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında teklifin içinde hakim ve savcıların özlük haklarına yönelik düzenlemelere destek vereceklerini, fakat şiddet olaylarını önleme bahanesiyle polis devleti kurma girişimine karşı olacaklarını ifade etti. Hamzaçebi, teklifin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.
“POLİS DEVLETİ KURMA İSTEĞİNİ REDDEDİYORUZ”
Başbakan Davutoğlu’nun bu teklifin arkasında durmakla özgürlükçü, demokrat bir Başbakan olmadığını kanıtladığını iddia eden Hamzaçebi, “Kobani eylemlerinden sonra meydana gelen şiddet tablosu kimsenin onaylamayacağı bir tablodur, şiddeti CHP olarak reddediyoruz. Ancak şiddet olaylarını önleme bahanesinin arkasına saklanarak polis devleti kurma isteğini de reddediyoruz” dedi.
Teklifin muhalefeti baskı altına alma teklifi olduğunu öne süren Hamzaçebi, “Sayın Erdoğan ‘tak’ diye emrediyor, Sayın Davutoğlu ‘şak’ iye yerine getiriyor. Bunun adı ‘tak-şak’ demokrasisi. Bu teklif şiddet olaylarını önleme bahanesine sığınarak özgürlükleri kısıtlama, muhalifleri baskı altına alma teklifidir. Biz AB’ye girelim derken, Erdoğan-Davutoğlu ikilisi komşuya girmenin derdinde” diye konuştu.
HÜKÜMETİN SOSYAL MEDYAYI BASKI ALTINA ALACAĞI İDDİASI
Hükümetin bu yasa ile sosyal medyayı baskı altına almayı hedeflediğini belirten Hamzaçebi, “Twitter’da bir kişinin hükümete yönelik, Erdoğan-Davutoğlu ikilisine yönelik olarak ‘bu ikili ileride yargılanacaktır’ şeklinde paylaşımda bulunması durumunda tehdit suçundan yargılanacak. Özgürlükleri çiğneyen bütün yasa düzenlemelerini Anayasa Mahkemesi derhal iptal etti, hükümetin önünde set olan Anayasa Mahkemesi’ne teşekkür etmek gerekiyor. Boşuna zaman kaybetmeyin, yaptığınız her türlü hukuksuzluk Anayasa Mahkemesi’nden dönüyor. Gelin bunları bırakın, bu tip düzenlemelere kalkışmayın. Gerçekten şiddeti önlemeye dönük bir düzenleme yapacaksanız, muhalefetle oturup bir çözüm yolu bulursunuz” şeklinde konuştu.
Cemaatle uğraşıyor görüntüsü verildiğini ve meselenin cemaat değil, tüm toplumu ilgilendirdiğini belirten Hamzaçebi, “Herkes bu yasadan sonra makul şüpheli haline gelecektir. Herkes şüpheli sayılıp arama konusu olabilecektir. Bunun önünü açıyor. Toplumun muhalefet etme hakkını elinden alıyor” dedi.
Teklifin yasalaşması durumunda örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet Savcısının istediği ilde arama yapılması kararı alabileceğini kaydeden Hamzaçebi, “Siirt’teki bir savcı İstanbul’daki bir arama kararını verebilecek. Bunu doğru bulmuyoruz. Biz CHP olarak şiddeti önleme ile hiçbir ilgisi olmayan, şiddeti bahane ederek demokrasiyi, özgürlükleri baskılayan, toplumun muhalefet etme hakkını elinden alan bu teklifi reddediyoruz” açıklamasında bulundu.
“TEKLİF YASALAŞIRSA ELBETTE ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDECEK”
Teklifin içinde yer alan hakim ve savcıların özlük haklarının düzenlenmesine destek vereceklerini açıklayan Hamzaçebi, “Elbette hakim ve savcılara, onların özlük haklarına yönelik olarak yapılacak olumlu düzenlemelere destek vereceğiz. Ancak adalet teşkilatını tümü ile ele almak varken, memurları, mübaşiri ve diğer kamu görevlilerini kapsam dışında bırakmayı doğru bulmuyorum. Teklifin içinde yer alan hakim ve savcıların özlük haklarını iyileştiren bazı düzenlemeler, teklifin diğer sakıncalı düzenlemelerine yönelik eleştirilerimizi göz ardı etmemize engel olamayacak. Yasa bu şekilde geçerse elbette Anayasa Mahkemesi’ne gidecektir” ifadelerini kullandı.