Chp’de Dersim Özrü Polemiği

Chp’de Dersim Özrü Polemiği

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun ‘Dersim özrünü’ değerlendirerek, konuyu tarihçilerin incelemesi gerektiğini ve kendisinin özür dilemediğini söyledi.
Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun bir televizyon programında ‘Dersim’ konusunda özür dilemesi ile ilgili sorulara cevap veren Ali Rıza Öztürk, “Ben hiç özür mözür dilemiyorum” dedi. “Tarihte yaşanmış olaylar vardır. Her ülkenin tarihinde devletlerin kurulduğu sırada yaşanmış olaylar vardır. Bu olayların kimisi acı, kimisi tatlı olaylardır” diyen Öztürk, bu olayların somut olarak ortaya çıkması gerektiğini, geçmişte yaşanan olayları değerlendirirken 2015’in Türkiye’sine bakılamayacağını kaydetti.
O dönemde yaşanan olayları siyasetçi olarak kendisinin değerlendiremeyeceğinin altını çizen Öztürk, “Bu tarihçilerin incelemesi gereken bir görevdir. Ben o nedenle böyle acı olayların siyasi istismar konusu yapılmasına karşıyım. 1930’larda yaşanmış olay. Her ülkenin geçmişinde yaşanmış olaylar vardır. Yargılamak siyasetçilerin görevi değildir. Tarihle didişerek siyaset yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Arkadaşımız özür dilemiş olabilir. Özür dileyip dilememek hiçbir şey ifade etmez. Geçmişte Başbakan da buna benzer şeyler söyledi. Önemli olan o tip yaşanan acıların yaşanmaması. Ondan daha fazlası bugün Türkiye’de yaşanıyor. O nedenle ben tarihin tarihçilere bırakılmasını söylüyorum. Siyasetçi olarak da başkasının görev alanına girmedim, başkasının görev alanıyla ilgili yorum hiç yapmadım” açıklamasında bulundu.