CHP'den "İnsan Hakları İhlal raporu"

CHP'den "İnsan Hakları İhlal raporu"

AK Parti hükümetinin IŞİD politikasını eleştiren raporda, "IŞİD'in gerçekleştirdiği toplu katliamlar karşısında sessizliğini koruyan AKP hükümetinin komşu halkların maruz kaldığı zulme dair söylemlerinin ikiyüzlülükten ibaret olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Öte yandan yargısız infazların oranındaki artışın altında ise Suriye veya Irak'taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınmaya çalışan sivillerin öldürülmesi yatmaktadır. 2014 yılı içerisinde sınırda gerçekleşen yargısız infazlarda 19 kişi yaşamını yitirmiş, en az 25 kişi de yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu imzalı Haziran-Temmuz-Ağustos 2014 aylarını kapsayan İnsan Hakları İhlal Raporuna göre, "Türkiye'de son üç ayda (Haziran, Temmuz, Ağustos) insan hakları ihlalleri istikrarlı bir biçimde devam ederken, özellikle Suriye ve Irak'ta yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınmaya çalışan sivillere yönelik hak ihlalleri yeni bir başlık olarak ele alınacak boyuta ulaşmıştır. Söz konusu rakamsal veriler, yaşanan ihlallerin boyutlarını ortaya koymaya yetmektedir. Örneğin Haziran ayında 10 kişi yargısız infaz sonucu yaşamını yitirirken, iş kazaları olarak tanımlanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 141'dir. Temmuz ayında gerçekleşen yargısız infazlarda 5, iş cinayetlerinde de 123 kişi yaşamını yitirirken, Ağustos ayında 6 kişi yargısız infazda, 158 kişi de iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Özellikle inşaat sektöründe yaşanan kazaların en büyük sebebi, hükümetin gerekli denetim mekanizmalarını etkin olarak kullanmak yerine bu hayati meseleyi işverenin insafına bırakmasıyla doğrudan ilintilidir" ifadelerine yer verildi.

"HAZİRAN AYINDA 4 ASKER İNTİHARI GERÇEKLEŞMİŞTİR"

Haziran ayında 4 asker intiharının gerçekleştiği ileri sürülen raporda, "Haziran ayında 4 asker intiharı gerçekleşmiştir. Kişi güvenliği bağlamında 56 işkence mağduru olmuş, 1 kişi de gözaltında yaşamını yitirmiştir. Haziran ayında cezaevlerinde 10 kişi işkence 1 kişi de tecavüz mağduru olmuştur. Gezi olaylarının yıldönümü dolayısıyla gerçekleşen protestolara yapılan müdahaleler, toplantı ve gösteri özgürlüğüne ağır bir darbenin vurulmasıyla sonuçlanmıştır. Gezi protestoları bağlamında 427 kişi gözaltına alınmıştır. Haziran ayı boyunca toplam 666 kişi gözaltına alınmış, 37 kişi müdahaleler sırasında yaralanmış ve 14 kişi de tutuklanmıştır" denildi.

"TEMMUZ AYINDA 5 KİŞİ YARGISIZ İNFAZ SONUCU YAŞAMINI YİTİRİRDİ"

Raporda, temmuz ayında 5 kişinin yargısız infaz sonucu yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı açıklanarak, "Temmuz ayında 5 kişi yargısız infaz sonucu yaşamını yitirirken 5 kişi de yaralanmıştır. Kara mayınlarından dolayı yaralanan kişi sayısı 2, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 123'tür. Temmuz ayında 1 asker intiharı yaşanmış, korucu saldırısında ölenlerin sayısı da 2 olmuştur. Aynı ay 129 kişi işkence mağduru olmuştur ki, bunların 115'i, cemaat operasyonu dolayısıyla gözaltına alınanların beyanlarına dayanmaktadır. Ayrıca temmuz ayında 1 kişi sınırda tecavüze uğramıştır. Cezaevlerindeki hasta mahpus sorunu Temmuz ayında da ölümle sonuçlanmıştır. Cezaevlerinde biri hasta mahpus olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetmiş 11 kişi de işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Aynı ay 62 kişi toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullandığı için gözaltına alınmış ve müdahaleler sırasında 21 kişi yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi.

"AĞUSTOS AYINDA İŞ KAZALARINDA YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 158 KİŞİ"

Ağustos ayında iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısının 158 kişi olduğu belirtilen rapor şu şekilde: "Ağustos ayında da ihlaller aynı hızla devam etmiştir. Kara mayınlarından dolayı 1 kişi ölmüş 1 kişi de yaralanmıştır. Nefret suçları/ırkçı saldırılar veya linç girişimlerinden dolayı yaralananların sayısı 17, iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı ise 158 kişidir. Asker intiharları ağustos ayında da devam etmiş ve iki kişi hayatını kaybetmiştir. Ağustos'ta 20 kişi işkence mağduru olmuş, bir bakım merkezinde de üç kişi tecavüze maruz kalmıştır. Cezaevlerinde Ağustos ayında da 4 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir. Ağustosta toplantı ve gösteri özgürlüğünü kullandığı için 82 kişi gözaltına alınmış, müdahaleler sırasında da 26 kişi yaralanmıştır. Ağustos ayında yargısız infaz sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 7 kişi de yaralanmıştır."

"2014 YILI İÇERİSİNDE SINIRDA GERÇEKLEŞEN YARGISIZ İNFAZLARDA 19 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

2014 yılında yargısız infazların oranındaki artışa dikkat çekilerek, "Öte yandan yargısız infazların oranındaki artışın altında ise Suriye veya Irak'taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınmaya çalışan sivillerin öldürülmesi yatmaktadır. Savaştan kaçan sivillere vur emri verenler caydırıcı bir cezai yaptırımla karşılaşmamakta, bu da yeni infazlara zemin hazırlamaktadır. 2014 yılı içerisinde sınırda gerçekleşen yargısız infazlarda 19 kişi yaşamını yitirmiş, en az 25 kişi de yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi.

"IŞİD'İN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TOPLU KATLİAMLAR KARŞISINDA SESSİZLİĞİNİ KORUYAN AKP HÜKÜMETİ"

AK Parti hükümetinin IŞİD politikasını eleştiren raporda, "IŞİD'in gerçekleştirdiği toplu katliamlar karşısında sessizliğini koruyan AKP hükümetinin komşu halkların maruz kaldığı zulme dair söylemlerinin ikiyüzlülükten ibaret olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca sınırlarda gerçekleşen yargısız infazların da giderek sistematik hale gelmesi, AKP'nin temel insan haklarına yönelik tutumunu da bir kez daha ortaya koymuştur. Bu ihlallere karşı insan haklarının korunması çabamızı ve mücadelemizi artırarak sürdürmek durumundayız" açıklamasına yer verildi.