Chp’li Ağbaba Işid Zulmünden Kaçan Türkmenlerle Basın Toplantısı Düzenledi

Chp’li Ağbaba Işid Zulmünden Kaçan Türkmenlerle Basın Toplantısı Düzenledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Türkmenler’in Türkiye’deki durumu Kerkük’ten farklı değil" dedi.
Ağbaba, parlamentoda terör örgütü IŞİD’in elinden kaçan Iraklı Türkmen aileler ve yanlarında getirdikleri 8 çocukla birlikte basın toplantısı düzenlendi. IŞİD saldırısından kaçan Iraklı Türkmenlerin Necef, Kerbela ve Kerkük’e kaçtıklarını belirten Veliağbaba, bu üç bölge dışında Iraklı Türkmenlerin dördüncü durağının Türkiye olduğunu belirtti. Ankara’ya gelen Türkmenlerin Rakka üzerinden Kobani’ye geçiş yaptığını ve Ezidiler’le beraber Türkiye’ye giriş yaptığını dile getiren Ağbaba, "Sığınmacıların çoğu yolda kaçakçılara para vererek, onların rehberliğinde Türkiye’ye girebilmişler. Telafer’den zor şartlardan kaçarak Türkiye’ye gelen Türkmenler Ankara’da başta Sincan, Etimesgut, Demetevler, Mamak, Keçiören, Ulus, Yenimahalle, Cebeci ve Altındağ’da tutulan evlerde barınmaya çalışıyorlar" dedi.
"IŞİD’DEN KAÇARKEN YOLDA DOĞAN ÇOCUKLARDAN HECİR ARAMIZDA"
Telafer’den gelirken yolda doğan minik Hecir’in de yer aldığı toplantıda Ağbaba, "Hecir şu anda yanımızda, annesinin kucağında uyuyor. Yolda gelirken doğmuş, Hecir’in anlamı ’misafir’ demek. Maalesef bugüne kadar Türkiye Hecir’e tam anlamıyla ev sahipliği yapabilmiş değil. Hecir’in kimliği yok, doktor yüzü görmemiş ve halen hastaneye gidebilmiş değil" ifadelerini kullandı.
IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmen evlerinden birçoğunda 15-20 kişinin bir arada çok zor koşullarda yaşadığını vurgulayan Ağbaba, "Bugün Ankara’da IŞİD zulmünden kaçıp ülkemize sığınan 6 bine yakın Türkmen bulunuyor, yaklaşık 900 aile. Ailelerin hepsi çok çocuklu, bir ailenin 4-5 çocuğu var. Çocuklar okula, hastalar hastaneye gidemiyorlar. Çocukların çoğunun bu kış günü ayaklarında ayakkabı yok. Kiralanan evler ise kömürle ısınıyor, doğalgaz bağlantıları yok. Çünkü Iraklı Türkmenlerin oturma izni yok" dedi.
"TÜRKMEN ÇOCUKLAR OKULA GİTMEK İSTİYORLAR"
IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınmak isteyen tüm Türkmenler’in sınırdan geçişlerde kolaylık istediklerini anlatan Ağbaba, şöyle devam etti:
"Suriyeli sığınmacılara sağlanan her türlü hak ve imkanın Türkmenlere de sağlanmasını istiyorlar. Hastanede acil durum ve doğum olmak üzere para istenmemesini ve sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmak istiyorlar. Türkiye’nin Türkmenlere oturma izni vermesini, böylelikle ikametgah belgesi almayı istiyorlar. Çocuklarının eğitimlerine devam etmeleri için okula gidebilmelerini istiyorlar. Yanımdaki çocuklardan hiçbirisi okula gitmiyor. Çocuklara ’Telafer’de okula gidiyor musunuz’ diye sordum. Hepsi ’gidiyoruz’ dediler. Tevfik, Ahmet, Besime, Ayşe, Firye, Muhammet, Sait orada okula gidiyor ama Ankara’da okula gidemiyorlar. Türkmenler Türkiye topraklarında yaşamak için mutlaka çalışma izni verilmesini istiyorlar."
"TÜRKMENLERİN TÜRKİYE’DEKİ DURUMU KERKÜK’TEN FARKLI DEĞİL"
"Türkmenler Türkiye’ye gelirken büyük bir heyecanla gelmişler, çünkü buradaki kardeşlerinin kendilerine sahip çıkacağını düşünmüşler ama maalesef hayal kırıklığına uğramışlar" diyen Ağbaba, Türkmenler’in Türkiye’deki durumunun Kerkük’ten çok farklı olmadığını dile getirdi.
Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici ve Çankaya Belediyesi yetkilileriyle beraber Türkmenler’in Abidinpaşa semtindeki kaldıkları evleri ziyaret ettiklerini anlatan Ağbaba, onların yaşamlarını kolaylaştırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Çankaya Belediyesi’nin gezici sağlık ekibi göndererek Ankara’da kalan Türkmenlerin sorunlarını tespit ettiğini belirten Ağbaba, "Önümüzdeki hafta başından itibaren bir sağlık merkezinde her türlü masrafını Çankaya Belediyesi sağlamak şartıyla Türkmen kardeşlerimizin kadın-erkek her türlü tedavi hizmetlerini yürütmeye çalışacağız. Ayrıca gıda yardımları yapıyoruz, giyim yardımları yapacağız, yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
AĞBABA’DAN SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da Türkmenler gibi bir başka ülkeden Türkiye’ye sığındığını hatırlatan Ağbaba, "Sayın Sağlık Bakanına buradan çağrımız şu, bugün lösemi olup hastanede esir kalan çocuklar var, hamile olup çocuklarını esir bırakan, para ödeyemeyen çocuklar var. Geçtiğimiz günlerde sara hastası çocukların ilaç alamadığını gördük, ilaçlarının verilmediğini gördük, birçok çocuğun yüzünde yara çıktığını gördük. Kadın ve erkeklerin maalesef sağlıksız koşullardan dolayı alerjik hastalıklara yakalandıklarını gördük. Sağlık Bakanlığı’na çağrımız şudur, Ankara’da 6 bin Türkmen var. Nasıl ki buraya gelen Suriyeli kardeşlerimize nasıl her türlü hakkı veriyorsak, Türkmen kardeşlerimize de aynı hakkı vermeliyiz" ifadelerini kullandı.
IŞİD zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan 13 yaşındaki minik Sait, "Okul istiyorum. Biz Irak’ta okula gidiyorduk, burada da okula gitmek istiyoruz" dedi.
KASAPOĞLU’NDAN "PASAPORTLAR REHİN ALINDI" İDDİASI
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Kasapoğlu ise Irak Türkleri meselesinin Türkiye’nin meselesi olduğunu belirtti. Kasapoğlu, "Bizim ricamız, 5-6 pasaportumuz bazı polikliniklerde, hastanelerde rehin alınmaktadır. O mülteci kardeşlerimizin pasaportunu alan kim ise derhal iade edilmesini istiyoruz. Irak Türklerinin sağlık sorunlarını bir daha böyle basın toplantılarında teşhir etmek istemiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ricamız, bize iş bulmasın, sadece çalışmak için önümüzdeki engeli kaldırsın" dedi.
Pasaportların hastanelerde el konulduğu iddiasına ilişkin açıklama yapan Kasapoğlu, "Saime Kadın Hastanesi’nde doğum yapan bir kızımızın hem kendinin hem de eşinin pasaportuna el konuldu. Hem senet imzalattırmışlar hem pasaportlarına hem de Irak kimliklerine el koymuşlar. Başka vakalar da var. Mesela bir yatalak hastamız şu anda evde ölmek üzere, Dışkapı Hastanesi’nin kapısından bile sokamadık. Bugün özel bir polikliniğe uğrayacak tedavi olacak. Çankaya Belediyesi tedavisini üstlendi" ifadelerini kullandı.