Chp’li Ören’den ‘meclis İntiharlari Araştırsın’ Önerisi

Chp’li Ören’den ‘meclis İntiharlari Araştırsın’ Önerisi

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Türkiye’de intihar girişimlerinin nedenlerinin araştırılarak alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclise bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2013 yılında ülke genelinde 3 bin 189 kişinin intihar ederek yaşamını yitirdiği açıklandı. İntihar edenlerin yüzde 72,7’sini erkekler, yüzde 27,3’ünü kadınlar oluşturuyor. Manisa’da, 2013 yılı içinde 59 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini kaydeden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, “Özellikle işleri bozulan ve borçları nedeniyle kurtuluşu intiharda arayanların sayısı sürekli artmaktadır. Son olarak Salihli eski Ziraat Odası başkanlarından Ahmet Can içinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeniyle hayatına son vermiştir” dedi.
İntihar ederek hayatını kaybedenlere ilişkin rakamların açıklanmasına karşın TÜİK’in intihar girişiminde bulunanların sayısı hakkında kapsamlı bir çalışması bulunmadığına dikkat çeken Ören, şöyle konuştu: “Sadece İzmir ili için 2012 yılında bir çalışma yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmaya göre, girişimde bulunanların sayısının intihar ederek ölenlerin sayısının 30 katı olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin, Manisa’da bin 800 dolayında intihar girişimi olduğu tahmin edilmektedir. İntiharların nedenlerinin başında geçim zorluğu gelmektedir. İşsizlik, hastalık, çevre baskısı, töreler, aile geçimsizliği, hissi ilişki ve istediği ile evlenememe, ticari başarısızlık ve öğrenim başarısızlığı intihar nedenleri olarak gösterilmektedir.”
Türkiye’deki intihar girişimlerinin nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiğini kaydeden Ören, “İntihar nedenleri belirlenip, bunlara çözüm bulunabilirse intihar olayları da azalacaktır. Bu nedenle siyasi irade olan meclis bu konuda kapsamlı bir çalışma başlatmalıdır” dedi.