Chp’li Özel’den "soma" Açıklaması

Chp’li Özel’den "soma" Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Valiliği önünde Soma’da yaşanan maden faciasına ilişkin açıklama yaptı.
Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i eleştirdiği açıklamasında “13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez ocağında meydana gelen faciadan sonra adli süreç başlamış ve şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı. 17 Temmuz 2014 tarihinde ise Soma Cumhuriyet Başsavcılığı ’yer altı maden ocağında bu haliyle mevcut bütün delillerin toplandığı hususunda birlikte değerlendirildiğinde bu tarihten sonra yapılacak soruşturma aşamasında herhangi bir adli işlem kalmadığı anlaşılmaktadır’ diyerek ocağın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye devredilmesine karar vermişti. Facianın hemen ardından ise en çok tartışılan konulardan birisi kazadan kısa süre önce ocakta, iş sağlığı ve iş güvenliği açısından incelemelerde bulunan iki müfettişin, olumlu rapor vermesi olmuş ve ortaya çıkan bilgiler ışığında, aralarında bu iki müfettişin de bulunduğu diğer kamu görevlileri için savcılık yargılanmalarını sağlamak için izin talebinde bulunmuştu. Ancak facianın üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın adli soruşturma için izin vermediği geçtiğimiz gün basına yansımıştır. Ancak 301 madencimizin hayatını kaybetmesine neden olan ve ocaklarda zamanında gerekli incelemeyi yapmayan ya da eksik ve noksanlara göz yuman bu iki müfettişin ise yargılanmayacak olması ne vicdani ne de hukuki olarak kabul edilebilir değildir” dedi.
Konuşmasının son bölümünde Bakan Çelik’in istifasını isteyen Özel, kendisinden sorularının yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi. Özel, sorularını ise, “Soma Kömürleri A.Ş.’nin Soma Eynez bölgesindeki maden ocağının 13 Mayıs tarihinden önce teftiş yaparak olumlu rapor veren müfettişlerin soruşturulmasına izin verilmemesinin nedeni nedir? Bu müfettişler kaç kişidir? Bu müfettişlerin isimleri nelerdir? Söz konusu müfettişlere soruşturma izni verilmemesi ile soruşturma ilerledikçe meselenin üst düzey bürokrasiye ve hükümet üyelerine kadar uzanmasından mı çekinilmektedir? Bu iki müfettişin daha önce denetledikleri ocaklarda da denetim sonra kazalar olmuş mudur? Bu denetimler hangi ocaklara yapılmış ve hangi tarihlerde denetlenmişlerdir?” diye sıraladı.