Chp’li Serter’den Güneydoğu’da Açılan Korsan Okullara Sert Tepki

Chp’li Serter’den Güneydoğu’da Açılan Korsan Okullara Sert Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Nur Serter, Güneydoğu’da Kürtçe eğitim vermek için açılan korsan okulların amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne gözdağı vermek olduğunu belirterek, tepki gösterdi.
Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Güneydoğu’da yaşanan eğitim manzaralarını kimsenin görmek istemediğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, ilgili meslek sendikalarının bu manzaralara gözlerini kapatıp, kulaklarını tıkadığını, siyasi partilerin ise tam bir suskunluk içine girdiğini ifade etti. Güneydoğu’da açılan korsan okulların kimse tarafından görülmediğini iddia eden Serter, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sınırlarının dışında gibi bir fiili durum oluşturularak, PKK’nın da desteği ile anadilde eğitim verme adı altında Kürtçe eğitim yapan okulların açıldığını belirtti. Serter, “Bu anayasanın 42. maddesine aykırılık içeren bir durumdur. Bu konuda herhangi bir önlemin alınmaması terör örgütüne çözülme süreci içinde verilen açıkça bir tavizdir” dedi.
Anadilin aile içinde öğrenilen bir dil olduğunu, anadilin açılacak kurslarla öğretilmesinin mümkün ve kolay olduğunu belirten Serter, “Kaldı ki, bu sözde okullarda bu dersleri verecek öğretim kadroları olmadığı gibi, böyle bir müfredat ve Kürtçe dilinde belirlenmiş bir eğitim terminolojisi bulunmamaktadır. Bölgede Kürtçe’nin dışında başka diller de konuşulurken bu uygulama açık bir şekilde başkaldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bir gözdağıdır, çözülme süreci içinde hükümete yöneltilen bir tehdittir ve bu tehdit cevapsız bırakılmıştır” diye konuştu.
Korsan okul açılması olayına hükümetin, Başbakanın, Milli Eğitim Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalardan sorumlu bakanın el atması gerekliliğinin altını çizen Serter, “Çocukların yaşamını çalmak için, onları o bölgeye hapsetmek için, onların Türkiye koşullarından bihaber, ideolojik şartlandırma içinde ülkeye yabancı insanlar olarak yetiştirmek için açılmış sözde eğitim kurumlarıdır. O çocuklar bu ülkenin çocuklarıdır. Bu çocukların geleceğini aileleri üzerine baskı uygulayarak ve dayatarak yok etmeye kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu.
SİNCAN İMAM HATİP LİSESİ İLE İLGİLİ İDDİA
Türkiye’de eğitim sisteminde bir kaos yaşandığını ve birçok okulda karma eğitimin sonlandırılmak istendiğini öne süren Serter, Sincan İmam Hatip Lisesi ile ilgili şu iddialarda bulundu:
“Karma eğitim sonlandırılmıştır, sınıflar ayrıştırılmıştır. Bununla yetinilmemiş, kız sınıflarına kadın öğretmen, erkek sınıflarına erkek öğretmen verilmiş, bunla de yetinilmemiş kantinler ayrılmıştır. Bu zihniyetten nasıl bir yeni Türkiye beklediğimizi herkesin düşünmesini istiyorum. İşte yeni Türkiye budur, kadın ve erkeklerin, kız ve erkek çocukların bir araya gelemediği bir Türkiye’dir. Yeni Türkiye çağ dışı bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye zorla din eğitiminin dayatıldığı bir Türkiye olma yolunda hızla ilerlemektedir.”