Çin Zulmü Altındaki Müslümanlar İçin Toplanacaklar

Çin Zulmü Altındaki Müslümanlar İçin Toplanacaklar

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Adıyaman İl Temsilciliği, Çin zulmü altındaki Doğu Türkistanlı Müslümanların sesi olmaya hazırlanıyor. Grup, 18 Ocak Pazar günü sabah namazında Adıyaman Altınşehir Camii’nde toplanacak.
Gençlerin organize ettiği etkinlik için 05.30’da sabah namazında buluşulacak. Çin zulmüne dikkat çekilecek buluşmada, başta Doğu Türkistanlı Müslümanlar olmak üzere zulüm altındaki diğer insanlar için de dua edileceği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Adıyaman İl Temsilcisi Fatma Coşkun, “18 Ocak 2015 Pazar günü Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Adıyaman İl Temsilciliği olarak, Çin zulmü altındaki Doğu Türkistanlı Müslüman kardeşlerimizin kısılan sesi olmak için, Adıyaman Altınşehir Camii’nde 05.30’da sabah namazında buluşacağız. Ve orada hep birlikte bir taraftan Çin zulmünü lanetleyeceğiz, diğer taraftan başta Doğu Türkistanlı Müslüman kardeşlerimiz olmak üzere, zulüm altındaki diğer kardeşlerimiz için de dua edeceğiz. Çin, 65 yıldır Doğu Türkistan halkına karşı yürüttüğü baskıcı politikayı son günlerde daha da artırdı. Daha önce Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutmayı yasaklayan Çin hükümeti, seyahat özgürlüğü olmadığı için hacca gitmeyi ve şimdi de Müslümanların en temel ibadeti namazı da yasaklamış durumda. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Adıyaman İl Temsilciliği olarak, Çin baskısı altında yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistanlı Müslüman kardeşlerimiz için İslam alemine ’Çin’i boykot et’ çağrısı yapıyoruz. Doğu Türkistan Türk dünyasının ilk defa İslamla tanışmış olduğu bir coğrafyadır. Doğu Türkistan 1949’a kadar bağımsız bir devletken, Çin işgaline uğramış ve 65 yıldır fiili bir işgale ve sistematik bir asimilasyona karşı mücadele veriyor. Doğu Türkistan’da bugün oruç yasak, namaz yasak, seyahat özgürlüğü olmadığı için, pasaport alamadıkları için hacca gitmek de yasak. Yani özetle, bugün Doğu Türkistan’da en temel insani haklardan biri olan din ve vicdan hürriyeti yasaklanmış durumda” dedi.
Coşkun, Çin yönetiminin orucu yasaklamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl yasakla ilgili bir basın mensubunun sormuş olduğu soruya, Çin Kamu Bakanlığı’nın vermiş olduğu cevap oldukça dikkat çekmişti. ’Biz orucu yasakladık, çünkü Ramazan orucu insan sağlığını olumsuz etkiliyor ve iş verimliliğini düşürüyor. Bu gerekçeler ile biz orucu yasakladık’ diyerek materyalist ideolojiyle oruç yasağını izah etmeye çalışmıştı. Ancak tüm bu yasaklamalara rağmen, Doğu Türkistan halkı ibadetlerini gizlice yerine getirmeye çalışıyor. Bizler Türkiyeli gençler olarak, ‘Şarktaki bir Müslümanın ayağına diken battığında garptaki hissetmezse gerçek iman etmiş olmaz’ diyen bir inanışın temsilcileri olarak, İslam ülkelerini Doğu Türkistan’da uygulanan baskı ve insan hakları ihlallerine karşı Çin’i boykot etmeye davet ediyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler başta olmak üzere İslam İş Birliği Örgütü ve uluslararası kuruluşların Doğu Türkistan konusundaki sessizliğine son vermelerini istiyoruz. İşte bütün bu sebeplerle 18 Ocak 2015 Pazar günü Adıyaman Altınşehir Camii’nde sabah namazında buluşacağız."