Çipras'tan Türk hamlesi

Çipras'tan Türk hamlesi
Yapacağı Ada ziyaretinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Kıbrıslı Türk açılımı yapacak.

ilk kez Kıbrıslı Türklerle b
ir Yunan başbakanının temas kuracak oluşu, adanın iki kesiminde de heyecan yarattı. Çipras, Güney Kıbrıs’ta Hilton Otel’de 16.30’da Türkler ve Rumlar ile bir araya gelecek.

Görüşmeye katılacak olan Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği Eşbaşkanı Meltem Onurkan Samami, bir Yunanistan Başbakanı’nın Kıbrıslı Türkleri muhatap almasının tarihi bir olay olduğunu ifade etti.

Samani, “Yarın (bugün) kendisine Kıbrıslı Türklerin düşüncelerini anlatacağız” dedi. “Sayın Çipras, bizden ne öğrenmek istiyor bunu öğreneceğiz” diyen Samani, “Görüşmeye iki taraftanda temsilcilerin katılacağını” kaydetti. Toplantıya Kayıp Şahıslar Dernekleri’ne üye Türkler ve Rumların da davet edildiği öğrenildi.

Siyasileri reddetti

Bu arada Çipras, kendisi ile görüşme talep eden KKTC’li siyasi parti temsilcilerine de “yoğun proğramı” gerekçesiyle red cevabı verdi. Rum kaynaklardan edinilen bilgilere göre Çipras, Ada’da siyasi liderlerle görüşme yerine sivil toplum temsilcilerini dinlemeyi tercih etti. Dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da, 2003 yılında ziyaret ettiği Ada’da KKTC’li siyasi parti başkanları ile görüşmüştü.