Çka 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Bilgilendirme Toplantısı

Çka 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Bilgilendirme Toplantısı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Vali Özdemir Çakacak, geçen yıl 1 milyon TL ÇKA’dan doğrudan faaliyet desteği olarak bütçe ayrıldığını ifade ederek, "Bu yılda 1 milyon TL bütçe ayrıldı" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) yapılan toplantıya, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu ve kurum müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, bu senede projelere destek vereceklerini ifade ederek, "Mali destek programlarımız var bunlar daha çok makine ekipman alabileceğiniz, herhangi bir departman açıp istihdam edebileceğimiz, çeşitli faaliyetler yürütebileceğiniz mali destek programlarımızı da yakında ilan edeceğiz. Eğitimle ilgili ÇKA henüz program açmadı ama yönetim kurulu onayı ile bu yıl onu da ilan edeceğiz. Doğrudan faaliyet desteği bizi doğrudan faaliyetlere götürebilecek araştırmalar tahsis ettiğimiz bir program. Araştırma programı 25 bin ile 90 bin lira arasında bütçesi var. Bu yıl 1 milyon lira toplam bütçe var. 2014’te de 1 milyon bütçe vardı tamamına yakınını harcadık. Geçen yıl 27 proje başvurusundan 13 projeye destek verdik. 2012-2013’te yine 1 milyon lira tahsis edilmiş ve tamamı kullanılmıştı" şeklinde konuştu.
"6 OCAK’DA PROGRAM AÇILDI"
Bu yılda kurumlardan güzel projeler beklediklerini vurgulayan Altınsu, "Bu bir araştırma, raporlama projesi yalnız salt araştırmalara tahsis edilmiyor. Herhangi bir araştırma raporu yaptık, rafta kalacaksa desteklenecek proje değil. Salt eğitim içeriyorsa yine değil. Bizi bir faaliyete götürecek. Rapor, sonuç bir yatırım yapılacaksa sosyal, kültürel ekonomik yatırım olabilir. Büyük bir yatırım için yönlendirici durum arz ediyorsa, özellikle konunun kritik ve acil olması da dikkate alınarak bölgenin ekonomik sosyal kalkınmasına hizmette bulunacak, ekonomik fırsatlar ve tehditlerden bizi haberdar edip bilimsel rapor hazırlayacak raporlama çalışmaları destek alabilir. Bu raporlamaya dayanarak başka bir kurum yatırım yapabilsin. 6 ocak’ta program açıldı. Online olarak başvurulabilir. Program bütçesi bitene kadar askıda kalacak" dedi.
VALİ ÇAKACAK: "1 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI"
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise bu yılda önemli ve güzel projeler beklediklerini belirterek, "ÇKA bu güne kadar 19 mali destek programı uyguladı. 628 başarılı sözleşme imzalamış ve başarılı projeyle 191 milyon lira tutarında kaynak tahsis edildi. Bunlar eş finansmanla birlikte 332 milyon lira bölgede ekonomiye kazandırılmıştır. Bunun istihdam yansımalarına bakınca verilen hibe destekleriyle 5 bin kişinin üzerinde istihdam artışı sağlanmıştır. Kalkınma ajanslarının amacı da hem ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması aynı bölge içinde yine bölgeler içinde gelişmişlik farklarının azaltılması, oranın ekonomik, sosyal, kültürel yönden gelişimine proje destekleriyle ekonomik hareketliliğin artırılmasıdır. Bugün doğrudan faaliyet desteğinin tanıtım açılışını yapıyoruz. Doğrudan faaliyet desteği her yıl uygulanmakta. Geçen yıl 1 milyon lira kalkınma ajansından doğrudan faaliyet desteği olarak bütçe ayrıldı. Bu yılda 1 milyon TL bütçe ayrıldı. Bu hibe ile güzel projeler hayata geçeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Türker Dölekoğlu, proje başvuruları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.