Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Pazartesi

15°/

Salı

16°/

Çarşamba

10°/

Perşembe

10°/

Cuma

/

Cumartesi

10°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Yerel Mersin

ÇKA 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı mali destek programı açılış toplantısı yapıldı. Vali Özdemir Çakacak, ÇKA’nın bugüne kadar 19 mali destek programı hazırladığını ifade ederek, "628 sözleşme imzalanmış ve bölgeye 191...

Yayınlanma:

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı mali destek programı açılış toplantısı yapıldı. Vali Özdemir Çakacak, ÇKA’nın bugüne kadar 19 mali destek programı hazırladığını ifade ederek, “628 sözleşme imzalanmış ve bölgeye 191 milyon lira kaynak aktarılmıştır. Bu yılda 3 ayrı programla bölgemize 25 milyon lira kaynak aktarılacak ve bölge kalkınması için kıvılcım olacak projelere ajansımız katkıda bulunacaktır” dedi.
HiltonSA Otel’de düzenlenen toplantıya Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, il protokolü ve iş adamları katıldı. Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu, bu sene 3 programla çağrıya çıkacaklarını söyledi. Kalkınma ajanslarının bölgelerde kalkınma planları hazırladığını vurgulayan Altunsu, “Bölgenin kamu kurumları, özel sektör ile ilgili koordinasyon çalışması yapmakta, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltma ve bölgenin sosyal alanlarını açabilecek raporlar, analizler yapmakta ve yaptırmakta. Bölgeye yatırımcı çekmekte veya var olan yatırımcıların yeni yatırımlarında onlara rehberlik etmekle sorumludur, yükümlüdür. 29 personelimizle hizmet vermekteyiz. En büyük işlerimizden biride 2 tane bölge planı çıkartmak olduk. En son çıkartığımız bölge planı 2014-2023 yıllarını kapsıyor. 10 yıllık bir bölge planı. Bu planlar hazırlanırken de yaklaşık bin kişi ile görüşürken hazırlanmakta. Adana ve Mersin ilinde yaşayan Suriyeliler ile ilgili çalışma başlattık. Bu konuyla ilgili doğrudan faaliyet destekleri de büyük ihtimalle gelecektir, en azından bir kaç tanesi temasta bulundu. Ajansta buradan gelen bilgiler ek olarak eksik kalan noktaları tamamlayarak komple bir çalışmanın içine girmiştir. Ajans bu çalışmaların dışında bölgede yapılan yatırımların kapama işlemlerini de yapmakta. Şu ana kadar 35 yatırımcının teşvik belgesi başvurusu çerçevesinde yatırım takip ve tamamlama vizesi işlemleri tamamlanmış, 53 yatırımcının yatırım önerileri doğrultusunda kurumlar nezlinde kurumlar ile girişimlerde bulunulmuş, onların işleminin takibini yapmıştır. Destek programına gelince. Bizim burada destek programlarıyla ilgili bizde diğer ajanslar gibi hazırlamış olduğumuz bölge planı öncelikleri yapmış olduğumuz analizler sonucunda hangi yıl ne tür projelere destek vereceğimizi aslında belirli bir strateji dahilinde yapmaktayız. Proje değerlendirmesi çok şeffaf bir şekilde yapılmakta” ifadelerini kullandı.
VALİ ÇAKACAK: “191 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise kalkınma ajanslarının bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması, aynı bölgedeki iller arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılarak daha rekabetçi bir yapı oluşmasını amaç edindiğini söyledi. Günümüzde teknolojinin, iletişim ve bilişim sektörlerinin baş döndürücü gelişimi nedeniyle ulusal ve uluslararası boyutta faaliyet gösteren firmalarla rekabet edebilmenin temel koşulunun üretimde inovatif ve arge temelli bir yaklaşımın sağlanmasıyla mümkün olabileceğini kaydeden Çakacak, “Firmalar kendilerine sağlanacak ekstra finansal desteğin yanında en az onun kadar önemli olarak kendisine danışmanlık ve rehberlik yapacak bir kuruluşun varlığını da ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada kalkınma ajansımız açıkladığı mali destek programlarıyla firmalara ihtiyaç duydukları desteği sağlamada etkin bir rol üstlenmektedir. Nitekim ÇKA bugüne kadar 19 mali destek programı hazırlamış, 628 sözleşme imzalanmış ve bölgeye 191 milyon lira kaynak aktarılmıştır. Bu azımlasanacak bir rakam değildir. Projelere yatırımcılar tarafından sağlanan eş finansmanla birlikte bu tutar 333 milyon liraya ulaşmıştır. Artık bu konuda hem ajansımızın hemde ajanstan destek alan firmalarımızın belirli bir olgunluğa ve tecrübeye sahip olduğu söylenebilir. Yapılacak programların giderek daha iyi çalışılmış daha rafine programlar olmasını da açıkçası gözetiyoruz” diye konuştu.
“BU YILDA 3 PROGRAMLA BÖLGEMİZE 25 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILACAK”
Bu yılda 3 ayrı programla bölgeye 25 milyon lira kaynak aktarılacağının altını çizen Çakacak, “Bölge kalkınması için kıvılcım olacak projelere ajansımız katkıda bulunacaktır. Dünyada ülkeler ve bölgeler birbiriyle kıyasıya rekabet içindedirler. Bu rekabet içinde ayakta kalabilmenin yolu ancak rekabet avantajına sahip olan yöntemleri güçlendirmekten ve katma değer artırmaktan geçmektedir. Dahası hangi sektörlerin destekleneceği de çok iyi belirlenmelidir. Bu görevi iyi yapmak yalnızca bölgemizi değil ülkemizi de hükümetimizin belirlediği 2023 hedeflerine ulaşma konusunda itici güç olacaktır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 için Türkiye dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak, kişi başına düşen milli geliri 25 bin doların üzerine çıkarmak ve ihracatı 500 milyar dolara yükseltmek gibi hedefler belirlemiştir. Ulusal hedefler doğrultusunda ÇKA’da bölge planında bölgesel hedefler oluşturmuştur. Kalkınma ajansının bölgeye mali destek aktarırken üstlendiği rol kapsayıcı büyümeye ivme kazandıracak ve çarpan etkisi yaratacak projeleri desteklemektedir. Bu çerçevede ajans 2015 yılında 25 milyon liralık kaynağı bölgeye aktarma yoluyla kobilerin yenilik kapasitelerini yükselterek rekabet güçlerini artırmalarına ve bölgede üretim, çevre ve turizm alt yapısının geliştirilmesine yönelik projelere destek verecektir. Artık ülkemizin projeler dönemine girdiğini ve her alanda iyi projeler üretmemiz gerektiğini biliyoruz. Geçmişten gelen bir ticari birikime sahip ilimiz yatırımcılarını bu desteklerden azami ölçüde faydalanmamız için güzel projeler üretmeye, alınacak desteklerle istihdam sağlamaya, ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına destek olmaya davet ediyoruz. Projeler tamamen objektif kriterlere göre değerlendirilmektedir. Ajans dışında hizmet satın aldığımız değerlendirme projecileri tarafından değerlendirilmekte, çeşitli kriterlere göre not verildikten sonra o notlara göre kazanıp kazanmadıkları belli olmakta. Bizler yönetim kurulu üyeleri olarak bile projelerin sıralamasını değiştirme yetkisinde ve durumunda değiliz. Projelerin başarı şansı tamamen ürettiğiniz projelere kalıyor” şeklinde konuştu.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler