Çocuklarda Demir Eksikliği Beyin Gelişimini Engelliyor

Çocuklarda Demir Eksikliği Beyin Gelişimini Engelliyor

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzman Doktoru Osman Fidanoğlu, çocuklarda görülen demir eksikliğinin beyin gelişimini ve zihinsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini söyledi.
Çocukların beyin gelişiminde demir elementinin önemli rolü olduğuna dikkat çeken Kayseri Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzman Doktoru Osman Fidanoğlu, “Çocuklar 1 ile 2 yaş arasında çok hızlı büyüyorlar ve iki yaşında beyin gelişiminin yüzde 90’ını tamamlıyor. Bu dönemdeki hızlı büyüme ve beyin gelişimine katkı sunan en önemli unsur da demir elementi. O nedenle çocuklarda demir eksikliği önemli bir sorun.” diye konuştu.
DEMİR ELEMENTİ ANNE SÜTÜNDE YOK
Demirin anne sütünde bulunmadığını ve dışarıdan karşılanması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Osman Fidanoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak ailelere verilen demir takviyelerinin mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı. Ailelerin, ücretsiz dağıtılan takviyeleri kulaktan dolma bilgilerle kullanmadığını da belirten Uzm. Dr. Osman Fidanoğlu, “Sağlık Bakanlığı bunun için, aşı yaptırmaya gelen ve kayıt alınan tüm bebeklere dördüncü ayından itibaren ücretsiz demir takviyesi veriyor. Ama gelen aileleri sorguladığımızda çok büyük bir kısmının işin ciddiyetini anlamadığını görüyoruz. Örneğin, neden kullanılmadığına dair en sık gösterilen bahaneler, dişleri leke yapması ve kabızlık. Aslında bu nedenler ilacı kesmeyi gerektirmez. Aileler, çocuklarının beyin gelişimi için son derece önemli olan bu takviyeyi, sağlık personelinin tavsiye ettiği kadar kullanmalıdır.” ifadelerini kullandı.